Hemşirelerin enfeksiyon hastalığı olan hastalara bakım verme niyeti Türkçe'ye uyarlama geçerlilik ve güvenirlik çalışması
The Turkish adaptation, validity, and reliability study ofnurses' intentions to care for patients with infectious diseases scale
  1. Tez No: 975380
  2. Yazar: MERVE CİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Genel Cerrahi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Nursing, General Surgery, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon hastalıkları, Enfeksiyon kontrolü, Enfeksiyonlar, Geçerlik, Güvenilirlik, Güvenilirlik analizi, Hastane hemşireleri, Hemşirelik, Hemşirelik bakımı, Nurse, infectious disease, intention to provide care, scale adaptation, validity, reliability, factor analysis., Infection control, Infections, Reliability analysis, Nursing staff-hospital, Nursing, Nursing care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Hemşirelerin Enfeksiyon Hastalığı Olan Bireylere Bakım Verme Niyeti Ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanarak geçerlik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Metodolojik tasarımda yürütülen çalışmanın verileri, Ocak–Temmuz 2025 döneminde, İstanbul'daki özel bir hastanede görev yapan toplam 171 hemşireden elde edilmiştir. Orijinali İngilizce olan ölçek, üç faktörden (sosyal destek, manevi motivasyon, iş tatmini) ve 17 maddeden oluşmaktadır. Dil geçerliği çeviri–geri çeviri yöntemiyle sağlanmış, uzman görüşüyle kapsam geçerliği değerlendirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda, Türkçe formda orijinal üç faktörlü yapı yerine iki faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. İlk dokuz madde“Destek ve Manevi Motivasyon”, diğer sekiz madde ise“İş Tatmini ve Mesleki Doyum”olarak tanımlanmıştır. Faktör yüklerinin kabul edilebilir düzeyde (≥0,40) olduğu, KMO değerinin 0,842, Bartlett Küresellik Testi'nin ise anlamlı bulunduğu (χ²=1294, sd=136, p<0,001) belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi, iki faktörlü modelin (RMSEA=0,067, CFI=0,97, IFI=0,97) üç faktörlü modele kıyasla daha iyi uyum sağladığını göstermiştir. Ölçeğin güvenirliği yüksek bulunmuştur (Cronbach's α=0,873; McDonald's ω=0,859). Ayrıca test–tekrar test yöntemiyle hesaplanan ICC katsayısı 0,87 olup, ölçeğin zaman içinde kararlı ölçümler sunduğunu ortaya koymuştur. Tanımlayıcı analizlerde ölçek 8 puanlarının yüksek düzeyde yoğunlaştığı ve madde düzeyinde olumlu yanıtların baskın olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, Hemşirelerin Enfeksiyon Hastalığı Olan Bireylere Bakım Verme Niyeti Ölçeği'nin Türkçe formu geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak bulunmuştur. Bu ölçek, hem klinik hem de araştırma ortamlarında, hemşirelerin enfeksiyon hastalığı olan bireylere yönelik bakım verme niyetlerinin değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to adapt the Nurses' Intention to Provide Care for Patients with Infectious Diseases Scale into Turkish and to evaluate its validity and reliability. The research was designed as a methodological study, and data were collected from 171 nurses working in a private hospital in Istanbul between January and July 2025. The original scale, developed in English, consists of 17 items and three factors (social support, spiritual motivation, job satisfaction). Language validity was ensured through the translation–back translation method, and content validity was assessed by expert opinions. Exploratory factor analysis revealed a two-factor structure in the Turkish version instead of the original three-factor model. The first nine items were defined as“Support and Spiritual Motivation”, and the remaining eight items as“Job Satisfaction and Professional Fulfillment.”Factor loadings were acceptable (≥0.40), the KMO value was 0.842, and Bartlett's Test of Sphericity was significant (χ²=1294, df=136, p<0.001). Confirmatory factor analysis demonstrated that the two-factor model (RMSEA=0.067, CFI=0.97, IFI=0.97) showed a better fit than the three-factor model. The reliability of the scale was high (Cronbach's α=0.873; McDonald's ω=0.859). In addition, the test–retest method yielded an ICC value of 0.87, indicating temporal 10 stability. Descriptive analyses showed that overall scale scores were generally high, with positive responses predominating at the item level. In conclusion, the findings indicate that the Turkish version of the Nurses' Intention to Provide Care for Patients with Infectious Diseases Scale is a valid and reliable measurement tool. It can be used in both clinical and research settings to assess nurses' intentions to provide care for patients with infectious diseases.