Gebelerde e-sağlık okuryazarlığı ile gıda takviyesi kullanımı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between e-health literacy and dietary supplement use among pregnant women
  1. Tez No: 975381
  2. Yazar: ÖZGECAN ELÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: E-sağlık okuryazarlığı, gıda takviyesi, bitkisel ürün, vitamin, gebelik, E-health literacy, dietary supplements, herbal products, vitamin-mineral supplementation, pregnancy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada gebelerde e-sağlık okuryazarlık düzeyleri ile gıda takviyesi olarak vitamin, mineral ve bitkisel destek ürünlerinin kullanımı arasındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel tipte tasarlanmış olup, Manisa Celal Bayar Üniversite Hastanesi Gebe polikliniklerine Temmuz 2024- Ocak 2025 tarihleri arasında başvuran, çalışmaya katılmak için onamı alınan 199 gebe çalışmaya alınmıştır. Katılımcılara E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (E-SOÖ) ve gıda takviyesi kullanımı ile ilgili soruları da içeren tanıtıcı bilgi formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada 199 katılımcı yer almış olup yaş ortalaması 29,20 (min:18-maks:42) olarak bulunmuştur. Katılımcıların e-SOÖ toplam puanlarının ortalaması 24,58 ± 8,17 (min:8-maks:40) bulunmuştur. Yaş ile e-sağlık okuryazarlığı arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır (r=0,007, p=0,924). Analizler, e-SOÖ puanlarının geniş ailede yaşayanlarda (p=0,025), il merkezinde ikamet edenlerde (p=0,015) ve çalışanlarda (p=0,004) anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Sosyal medya kullananlarda e-sağlık okuryazarlığı puanları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001); ayrıca günlük internet kullanım süresine göre puanlar anlamlı biçimde artmıştır (p<0,001). İnternetten edinilen sağlık bilgilerini uygulayanlarda ve internetten edindikleri bilgilerin doğru olduğuna inanlarda e-sağlık okuryazarlığı daha yüksek saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Bu çalışmada gebelerde vitamin/mineral kullananların e-SOÖ düzeylerinin daha düşük olduğunu; bitkisel ürün kullanımda ise e-SOÖ bakımından farklılık olmadığı gösterilmiştir. Bununla birlikte internetten edinilen sağlık bilgisinin doğruluğuna inanan bireylerde e-SOÖ puanlarının daha yüksek bulunması, gebelerde gıda takviyesinin güvenli ve bilinçli kullanımı için birinci basamakta dijital eğitimlerle e-sağlık okuryazarlığının desteklenmesi bireylerin farkındalık geliştirmesine yönelik katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the relationship between e-health literacy levels and the use of dietary supplements—including vitamins, minerals, and herbal products—among pregnant women. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between July 2024 and January 2025 in the antenatal outpatient clinics of Manisa Celal Bayar University Hospital. A total of 199 pregnant women who provided informed consent were included. Data were collected through face-to-face interviews using the e-Health Literacy Scale (e-HLS) and a descriptive information form that included questions on dietary supplement use. Statistical significance was set at p<0.05. Results: A total of 199 participants were included, with a mean age of 29.20 years (range: 18–42). The mean total e-HLS score was 24.58 ± 8.17 (range: 8–40). No significant correlation was found between age and e-health literacy (r=0.007, p=0.924). e-HLS scores were significantly higher among those living in extended families (p=0.025), residing in city centers (p=0.015), and employed participants (p=0.004). Participants who used social media had significantly higher e-health literacy scores (p<0.001), and scores increased with longer daily internet use (p<0.001). Those who applied health information obtained from the internet also had significantly higher e-health literacy levels (p<0.001). Conclusion: In this study, participants who used vitamin/mineral supplements had lower e-HLS levels, while no significant difference was observed for herbal product use. Higher e-HLS scores among participants who believed in the accuracy of online health information suggest that e-health literacy may contribute to higher-quality, safer decision-making during pregnancy by promoting access to reliable information and appropriate source selection. Strengthening e-HLS through primary care counseling and digital education may help ensure safer and more informed decisions regarding dietary supplement use in pregnancy.