Facilitating enforcement of international investment dispute awards
Uluslararası yatırım uyuşmazlıklarına ilişkin tahkim kararlarının icrasının kolaylaştırılması
- Tez No: 975382
- Danışmanlar: PROF. ROBERT MERKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Devlet egemenliği, ICSID, İcra sorunu, İkili yatırım anlaşmaları, Yatırımcı-devlet tahkimi, Devletler özel hukuku, Private international law
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Exeter
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Milletlerarası Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Mevcut yatırım ortamında, çoğu yatırımcı-devlet uyuşmazlığı tahkim yöntemiyle çözüme kavuşturulur. Yatırımcı-devlet uyuşmazlıklarında tahkim, yabancı yatırımcının, objektif bir platforma davasını getirmesine olanak tanır ve bu dava sonucu verilen tahkim kararı bağlayıcı ve icra edilebilir niteliktedir. Anlaşmazlığın tahkim maddesi ile düzenlendiği durumlarda, madde anlaşmazlık taraflarını bir tahkim mahkemesinin yargı yetkisi altına sokar. Yatırımcı lehine verilen kararın icrasında, her ne kadar ev sahibi devlet yargı yetkisi üzerindeki egemenlik dokunulmazlığından feragat etmiş olsa bile, devlet egemenliği engeliyle karşılaşabilir. Eğer bir devlet, bir tahkim kararını gönüllü olarak ödemeyi reddederse, yatırımcılar, tahkim kararının icrası için dünya çapında bir arama (forum shopping) başlatmak zorundadır. Taraf devletin davayı kazanması durumunda ise, yabancı yatırımcı zaten iflasını ilan etmişse, tahkim yargılama giderlerinin ödenmemesi tehlikesi ortaya çıkabilir. Hakem kararlarının uygulanmasını kolaylaştıracak ICSID Konvansiyonu (Vaşhingtın Sözleşmesi) ve New York Sözleşmesi vardır. Ancak bu sözleşmesler yatırım tahkimi kararlarının icrasındaki problemleri engellemek için yeterli değildirler. Bu nedenle yatırım tahkimi kararlarının icra problemi zaman kaybı ve yüksek maliyetli olmasının yanında yatırım tahkimini etkisiz ve belirsiz hale getirmektedir. Yatırım tahkimi kararlarının icra sorununu çözmek ve tahkim kararlarının icrasındaki devlet egemenliğinin etkisini azaltmak için akademisyenler ve uygulayıcılar iki pratik çözüm önerisinde bulundular. Birincisi, hibrit bir egemenlik yasası önerilmiştir; ikincisi ise, Dünya Bankası'nın cezai önlemler alması ve karar kesinleşene kadar ilgili devlete yeni kredi vermemesi önerilmiştir. Ancak bu öneriler bugüne kadar pratikte uygulanmamış veya geliştirilmemiştir. Bu tezin iki ana amacı vardır; ilki ICSID kararlarının icrasındaki problemler için önerilen çözüm yollarını analiz etmek, ikincil olarak ise yeni çözüm yolları sunmaktır: 1) ICSID İdari Konseyi'nin kararların uygulanmasını gözden geçirebilmesi; 2) Devlet sorumluluğu hukuku (ILC Devlet Sorumluluğu Maddeleri) kapsamında, yükümlülüğünü yerine getirmeyen devlete karşı karşı önlemlerin alınabilmesidir. Sonuç olarak, tez yukarıda belirtilen çözümlerin her birinin çeşitli avantaj ve dezavantajlarını ele alacak ve nihayetinde tahkim davasını kazanan tarafın icra aşamasında çıkarlarını en iyi şekilde koruyacak bir yaklaşım önerecektir.
Özet (Çeviri)
In the current investment climate, most investor-state disputes are settled through investment arbitration. Investor-state arbitration enables the foreign investor to bring a case before a neutral forum, whose decision is binding and enforceable in countries across the world. In instances where the dispute is governed by an arbitration clause, the clause places the disputing parties under the jurisdiction of an arbitral tribunal. In the event of achieving a victory, the investor may nonetheless come up against the obstacle of state sovereignty, even though the state party has ostensibly waived sovereign immunity from jurisdiction. If a state rejects to comply with an award, then investors must commence a worldwide search (forum-shopping), with a view to retrieving the assets that have been awarded. In instances where the state party is victorious, there is a danger that the award payment will not be made if the foreign investor has already declared bankruptcy. Although there are two Conventions (ICSID and the New York Convention) that facilitate the enforcement of arbitral awards, neither one is sufficient to preclude the emergence of the enforcement issue. In both instances, this issue is damaging as it wastes time and money, ultimately contributing to wider inefficiencies and uncertainties in investor-state arbitration. In addressing themselves to this problem and aspiring to the reduction of the obstacle of sovereign immunity from execution, scholars and practitioners have put forward two practical solutions; firstly, a hybrid sovereignty act has been proposed; secondly, it has been suggested that the World Bank could take punitive action, refusing to provide the state party with further loans until the award is resolved. However, these proposals have, to date, not been practically applied or developed. This thesis has two primary objectives: firstly, it attempts to analyse previous solutions that have been addressed to the enforcement issue of ICSID awards: secondly, it addresses itself to two alternatives: 1) that the ICSID Administrative council can review compliance with awards; 2) that countermeasures can be initiated against the failing state under the law of state responsibility (the ILC Articles on State Responsibility). In concluding, the thesis will consider the various advantages and disadvantages associated with each of the aforementioned solutions, ultimately proposing an approach that is best-suited to upholding the interest of the victorious party at the enforcement stage.