Fonksiyonel biyomalzemelerin foto fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması
Investigation of photophysical and mechanical properties of functional bimaterials
  1. Tez No: 975410
  2. Yazar: MERVE ALKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel biyomateryal, UV-Vis spektroskopisi, optik bant aralığı, diş dolgusu, kemik çimentosu, mekanik özellikler, fotolüminesans, IR görüntüleme, Functional biomaterial, UV-Vis spectroscopy, optical band gap, dental filling, bone cement, mechanical properties, photoluminescence, IR imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kemik çimentosu ve dental dolgu esaslı iki farklı fonksiyonel biyomateryalnin fotofiziksel ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Fotofiziksel analizlerde, FY-UV 500 model UV ışık kaynağı (254, 365 ve 400 nm dalga boyları) ve Shimadzu UV-1800 spektrofotometre ile soğurma bant kenarı, optik bant aralığı (Eg), kırılma indisi (n), kontrast (αc) ve duyarlılık (S) parametreleri belirlenmiştir. Sonuçlara göre, diş dolgusu örnekleri görünür bölgede güçlü fotolüminesans yanıtı göstermiş ve optik bant aralığı ~3,45 eV olarak hesaplanmıştır. Kemik çimentosu örnekleri ise daha yüksek bant aralığı ~3,5 eV ve kırılma indisi ile kızılötesi bölgede belirgin ışık absorpsiyonu sergilemiştir. Mekanik özellikler açısından sadece Vickers sertlik testi (ASTM E92) uygulanmıştır. Test sonuçlarına göre, diş dolgusu örnekleri 80–100 HV aralığında sertlik değerleri göstermiştir. Kemik çimentosu örnekleri ise daha düşük, 60–70 HV sertlik değerleri sergilemiştir. Bu durum, diş dolgusu örneklerinin daha yüksek yüzey dayanımı sunduğunu; kemik çimentosunun ise daha kırılgan fakat biyolojik çevreye uyumlu bir yapı sergilediğini ortaya koymuştur. Bu çalışma, ışığa duyarlı ve biyolojik çevreyle uyumlu fonksiyonel biyomateryal sistemlerinin tasarımına katkı sağlayacak bilimsel veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the photophysical and mechanical properties of two different functional biomaterials, namely bone cement and dental filling, were investigated. Photophysical analyses were carried out using a FY-UV 500 UV light source (with wavelengths of 254, 365, and 400 nm) and a Shimadzu UV-1800 spectrophotometer, where absorption edge, optical band gap (Eg), refractive index (n), contrast (αc), and sensitivity (S) parameters were calculated. The results indicated that the dental filling samples exhibited strong photoluminescence response in the visible region with an optical band gap of ~3.45 eV, whereas the bone cement samples showed a higher band gap ~3.5 eV and a stronger absorption in the infrared region. For mechanical evaluation, only the Vickers hardness test (ASTM E92) was performed. The results showed that dental filling samples exhibited hardness values in the range of 80–100 HV, while bone cement samples displayed relatively lower values, around 60–70 HV. This indicates that dental filling provides higher surface resistance, whereas bone cement exhibits a more brittle structure with better biological compatibility. Overall, this study provides essential insights into the design of light-sensitive and biocompatible functional biomaterials for potential applications in dental and orthopedic implants.