Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesinde yatan hastalarda İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Bilim Balı'na yapılan konsültasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of consultations requested for the division of General Internal medicine from inpatients at Hacettepe University Adult Hospital
  1. Tez No: 975427
  2. Yazar: EMİR LÜTFÜ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ABDULLAH UYAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: sevk ve konsültasyon, iç hastalıkları, sağlık hizmetleri kalitesi, belgelendirme, iş akışı, Dahiliye, Tıbbi dokümantasyon, Referral and Consultation, Internal Medicine, Quality of Health Care, Documentation, Workflow, Medical documentation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Konsültasyonların içerik ve süreç kalitesi, hasta güvenliği ve hizmet verimliliğinin belirleyicilerindendir. Konsültasyon belgelerinin standardizasyonu doğru bilgi aktarımını ve zamanında yanıtı güvence altına alarak bakım kalitesini artırır. Çalışmamızın amacı, konsültasyonların niceliksel özelliklerini, istem ve yanıt notlarının içerik yeterliliğini ve süreç ölçütlerini değerlendirmektir. 01.01.2024–31.03.2024 tarihleri arasında acil servis, servisler ve yoğun bakımlardan Genel Dahiliye Bilim Dalı'na yapılan tüm konsültasyonlar retrospektif olarak incelendi. İstem notları 7 maddelik CONQUAS-7, yanıt notları ise 12 maddelik CONQUAS-12 modeliyle değerlendirildi. Mükerrer başvurular çıkarılarak 897 özgül hasta ve 1319 konsültasyon analiz edildi. Konsültasyonların %61,1'i acil servisten istendi; ana talep nedeni öneriydi (%55,9), ardından devir talepleri geldi (%40,1). İstem notlarının %39,7'si ve yanıt notlarının %51,1'i yeterli bulundu. Ortanca yanıt süresi 176 dakika olup hafta içi ve sonu arasında anlamlı fark yoktu. En sık klinik durumlar enfeksiyonlar, böbrek hasarı ve elektrolit bozukluklarıydı. Hastaların çoğunda hipertansiyon, malignite veya diyabetes mellitus eşlik etmekteydi. Konsültasyonlar ağırlıklı olarak acil servis kaynaklıydı ve önemli bir kısmı devirle sonuçlandı. İstem ve yanıt belgelerinin içerik yeterliliği düşüktü. CONQUAS tabanlı formlar, yapılandırılmış şablonlar ve hedefli eğitimlerle belge kalitesinin artırılması ve yoğun dönemlerde süreç optimizasyonuyla yanıt sürelerinin kısaltılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The content and process quality of consultations are key determinants of patient safety and the efficiency of service delivery. Standardization of consultation documentation safeguards accurate information transfer and timely responses, thereby improving the quality of care. The aim of our study was to evaluate the quantitative characteristics of consultations, the content adequacy of request and response notes, and process criteria. All consultations requested from the emergency department, wards, and intensive care units to the Department of Internal Medicine between 01.01.2024 and 31.03.2024 were retrospectively analyzed. The content of request notes was scored using the 7-item CONQUAS-7, and response notes with the 12-item CONQUAS-12 models. After removing duplicate cases, data from 897 unique patients and 1,319 consultations were analyzed. Most consultations originated from the emergency department (61.1%), and the main reason was for recommendations (55.9%), followed by transfer requests (40.1%). Only 39.7% of request notes and 51.1% of response notes were considered adequate. The median response time was 176 minutes, with no significant weekday-weekend difference. The most common clinical issues were infections, kidney injury, and electrolyte disorders. Most patients had hypertension, malignancy, or diabetes mellitus. Consultations were mainly emergency-based, often resulting in transfers, and both request and response documents frequently lacked sufficient detail. Improving document quality through CONQUAS-based forms, structured templates, and targeted training, as well as optimizing processes during busy periods, is recommended.