Algılanan çocukluk çağı travmalarının yetişkinlerin ikili ilişkilerinde manipülatif tutumlarına olan etkisinin incelenmesi
A study on the impact of perceived childhood traumas on adults' manipulative behaviour in their relationships
  1. Tez No: 975450
  2. Yazar: HANDE NUR TÜRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, İkili İlişkiler, Manipülasyon, Manipülatif Tutum, Yetişkinlik Dönemi, Childhood Traumas, Relationships, Manipulation, Manipulative Behaviour, Adulthood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, algılanan çocukluk çağı travmalarının yetişkinlerin ikili ilişkilerinde manipülatif tutumlarına olan etkisinin incelenmesidir. Araştırma, yurt içi ve yurt dışından 20 yaş ve üzeri toplam 212 Türk katılımcı ile yapılmıştır. Çalışma Google form aracılığı ile katılımcılara ulaştırılmış ve veriler toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, algılanan çocukluk çağı travmalarının yetişkinlerin ikili ilişkilerinde manipülatif tutum oluşumunda anlamlı bir etkisinin olduğu, ancak manipülatif tutum oluşumunda cinsiyet farklılığının anlamlı bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Çocukluk çağındaki travmalar ve manipülatif tutumlar ile ilgili yapılacak araştırmalarda farklı değişkenlerin kullanılması, literatürün daha geniş bir çerçevede anlam kazanmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research the impact of perceived childhood traumas on adults' manipulative behaviour in their relationships. The study involves a total of 212 Turkish participants of 20 years of age and above from Turkey and abroad. The study was communicated to the participants, and data was collected through a Google form. The Sociodemographic Data Form, the Childhood Trauma Questionnaire, and the Manipulation in Human Relationships Scale were used as data-collection tools. The study revealed that perceived childhood trauma had a significant impact on the formation of manipulative behaviour in adult relationships, while gender difference had no significant influence on the formation of manipulative behaviour. The use of different variables in studies to be conducted on childhood traumas and manipulative behaviour may help the literature find meaning within a broader framework.