Sınır kişilik özellikleri ile ebeveyn tutumları, çocukluk çağı travmaları ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişki
The relationship between borderline personality traits and parental attitudes, childhood traumas and difficulty in emotion regulation
- Tez No: 770932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveyn Tutumları, Çocukluk Çağı Travmaları, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Sınır Kişilik Özellikleri, Borderline Personality Traits, Childhood Traumas, Difficulty in Emotion Regulation, Perceived Parental Attitudes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, 18-65 yaş arası yetişkinlerin sınır kişilik özellikleri ile algıladıkları ebeveyn tutumları, çocukluk çağı travmaları ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkiyi kapsamaktadır. Sınır kişilik ozellikleri ile duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkide çocukluk çağı travmaları ve algılanan ebeveyn tutumlarının aracı rolunu incelemek amaçlanmıştır. Literatür tarandığında bu sınır, kişilik bozukluğunun veya sınır kişilik özelliklerinin geçmiş araştırmalar sonucunda ebeveyn tutumları, çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü ile arasında ayrı ayrı ilişki örüntüleri bulunmuştur ancak buradaki tüm değişkenleri birden içeren ve aralarındaki ilişkiyi irdeleyen herhangi bir çalışmaya rastlanılamamasından dolayı bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma içerisinde oluşturulan ve çalışmaya katılacak olan katılımcıların, sosyo-demografik özelliklerinin öğrenilmesi için“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Bununla birlikte, bireylerin sınır kişilik özelliklerinin belirlenmesi için“Borderline Kişilik Envanteri”, ebeveyn tutumlarının belirlenmesi için“Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutum Ölçeği”, çocukluk çağı travma düzeyinin belirlenmesi icin“Cocukluk Çağı Travmaları Anketi”ve duygu düzenleme güçlüğünü belirlemek icin“Duygu Duzenleme Güçlüğü Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerden toplanan verilerin analizinin yapılabilmesi için Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 24) paket programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, yetişkin bireylerin sınır kişilik özelliklerinin duygu düzenleme güçlüğü üzerindeki etkisinde ebeveyn tutumları ve cocukluk çağı travmalarının aracı değişken rolü incelendiğinde, anne tutumuna ait aşırı koruyuculuk ve baba tutumuna ait aşırı koruyuculuk boyutları ile çocukluk çağı travmalarına ait duygusal taciz, fiziksel taciz, duygusal ihmal, fiziksel ihmal, aşırı koruma/kontrol boyutlarının kısmi aracı değişken rolü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research covers the relationship between borderline personality traits, perceived parental attitudes, childhood traumas and difficulty in emotion regulation for adults aged 18-65. It was aimed to examine the mediating role of childhood traumas and perceived parental attitudes in the relationship between borderline personality traits and difficulty in emotion regulation. When the literature is reviewed, separate relationship patterns have been found between this borderline personality disorder or border personality traits and parental attitudes, childhood traumas, and difficulty in emotion regulation as a result of previous studies. However, it is thought that this study will contribute to the literature since there is no study that includes all these variables and examines the relationship between them. The“Demographic Information Form”was used to learn the socio-demographic characteristics of the participants. In addition,“Borderline Personality Inventory”to determine borderline personality traits of individuals,“Egna Minnen Betraffonde Uppfostron -My Memories of Upbringing (EMBU)”to determine parental attitudes,“Childhood Trauma Questionnaire (CTQ- 33)”to determine the level of childhood trauma, and“Difficulties in Emotion Regulation Scale-Brief Form (DERS-16)”to determine emotion regulation difficulties. " used. The Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 24) package program was used to analyze the data collected from the scales. As a result of the research, when the mediating variable role of parental attitudes and childhood traumas in the effect of borderline personality traits on emotion regulation difficulties of adults is examined; It was determined that the dimensions of maternal overprotection, paternal overprotection, emotional abuse, physical abuse, emotional neglect, physical neglect, and overprotection/control dimensions of childhood traumas had a partial mediator role for relationship between borderline personality traits and difficulty in emotion regulation.