Düşük karbonlu çeliklerde segregasyon ve inklüzyonun mekanik özelliklere etkisi
The effect of segregasti̇on and inclusi̇ons on the mechani̇chal properti̇es of low carbon steels
  1. Tez No: 975488
  2. Yazar: NERGİZ KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN AHLATCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük karbonlu çelik, Low carbon steel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada düşük karbonlu AISI/SAE 1008, AISI/SAE 1018 ve yüksek karbonlu AISI/SAE 1055 kalite çelikler incelenmiştir. Bu üç farklı çelik türü, sahip oldukları karbon miktarına bağlı olarak farklı mikroyapısal özellikler, mekanik davranışlar ve üretim sorunları göstermektedir. Çelik üretiminde kaliteyi etkileyen en önemli mikroyapısal kusurlardan bazıları dekarbürizasyon, segregasyon (element segregasyonu) ve inklüzyon oluşumudur. Bu kusurlar, çeliğin mekanik özelliklerini olumsuz yönde etkileyerek servis ömrünü kısaltabilir. Ayrıca çelik yüzeyinde meydana gelen dekarbürizasyon, yüzey sertliğini düşürerek aşınma direncini azaltmakta; iç yapıda oluşan segregrasyon ve inklüzyonlar ise çatlak oluşumu ve gevrek kırılmalara neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Depending on their carbon content, steels are classified as low-carbon, medium-carbon, or high-carbon steels, each exhibiting different mechanical properties. In this study, low-carbon AISI/SAE 1008 and AISI/SAE 1018 steels, along with high-carbon AISI/SAE 1055 steel, were investigated. These three steel grades exhibit distinct microstructural characteristics, mechanical behavior, and production-related challenges due to their varying carbon contents. Some of the most critical microstructural defects affecting steel quality during production include decarburization, segregation (elemental segregation), and inclusion formation. These defects can adversely affect the mechanical properties of the steel, potentially reducing its service life. Decarburization occurring on the steel surface reduces surface hardness and thus decreases wear resistance, while internal segregation and inclusions can lead to crack initiation and brittle fracture.