Amid türevi bupivakain, prilokain ve bupivakain – prilokainkombinasyonun miyotoksik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the myotoxic effects of amide-derivedbupivacaine, prilocaine, and bupivacaine–prilocaine combination
  1. Tez No: 975504
  2. Yazar: ATAKAN FURKAN ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT MEHMET MUTLU, UZMAN FERYAL KORKMAZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Prilokain, Bupivakain, Bupivakain-prilokain kombinasyonu, Miyotoksisite, Lokal anestezik, Prilocaine, Bupivacaine, Bupivacaine-prilocaine combination, Myotoxicity, Local anesthetic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç; Lokal anesteziklerin enjeksiyon veya sürekli salınım tekniklerinde kullanımına bağlı ortaya çıkan yan etkilerinden biri de miyotoksisitedir. Çalışmamızın amacı bupivakain, prilokain ve bupivakain-prilokain kombinasyonun hücresel ve doku düzeyindeki miyotoksik etkilerini ışık mikroskobu ve transmisyon elektron mikroskobu kullanarak araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem; Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulundan onay alındıktan sonra çalışmaya başlandı. Ağırlıkları 150-250 gram arasında değişen erkek Wistar Albino cinsi 24 adet rat dört gruba ayrıldı. Gruplar: B grubu; 100µl %0,5'lik bupivakain, P grubu; 100µl %2'lik prilokain, BP grubu; 50µl %0,5'lik bupivakain ve 50µl %2'lik prilokain (1:1 oranında) kombinasyonu ve S grubu; 100µl %0,9'luk salin şeklinde ayarlandı. Enjeksiyon için 26 Gauge iğne kullanılarak ratların sol tibialis anterior kasına im enjeksiyon yapıldı. Histolojik olarak toksisite bulgularının en yüksek olduğu enjeksiyon sonrası 48. saatte kas dokuları çıkarıldı. Kas örneklerinin kesitleri ışık mikroskobu incelemesi için hematoksilen-eozin ile boyandı ve transmisyon elektron mikroskobu ile hücre altı düzeydeki ultra yapısal değişikliklerin değerlendirilmesi için hazırlandı. Bulgular; Lokal anestezik ajan verilen gruplarda kantitatif olarak farklı düzeylerde iskelet kası hasarı görüldü. En fazla gözlenen kas hasarı Grup P'deydi, Grup B'nin kas hasarı Grup BP'den daha azdı ve en az hasar kantitatif olarak Grup S'de görüldü. Histopatolojik kas hasarı skoru gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı olarak farklı bulundu (p=0.003). P grubunda ortalama kas hasarı skoru S ve B gruplarına göre belirgin düzeyde yüksek bulundu (sırasıyla, p=0.002 ve p=0.009). Ayrıca, BP grubunda da S grubuna göre ortalama kas hasar skoru anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0.009). Elektron Mikroskobik görüntüleri özetlenecek olursa mitokondri hasarı en çok P grubunda ortaya çıkmıştır. Dejenerasyon bulgusu olarak myelin figürler gözlemlenmiştir. P grubunda miyofibrillerin dejenere olduğu, Z çizgilerinin kaybolduğu ve bu durumun diğer gruplara göre belirgin olduğu bulunmuştur. BP grubunda, Z çizgileri ve sarkomerlerde bozulmalar ortaya çıkmıştır. Bulgular P grubundakine benzerdir. Sonuç; Prilokainin rat iskelet kasında bupivakain ve bupivakain-prilokain kombinasyonundan daha fazla miyotoksik hasara neden olduğunu ve hücre ve doku düzeylerinde de bupivakainin, hem prilokain hem de bupivakain-prilokain kombinasyonundan daha az miyotoksik hasara neden olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Introduction – Aim: One of the side effects associated with the use of local anesthetics through injection or sustained-release techniques is myotoxicity. The aim of our study was to investigate the cellular and tissue-level myotoxic effects of bupivacaine, prilocaine, and the bupivacaine-prilocaine combination using light microscopy and transmission electron microscopy. Materials and Methods: After obtaining approval from the Local Ethics Committee for Animal Experiments, the study was initiated. Twenty-four male Wistar Albino rats, weighing between 150–250 grams, were divided into four groups. Groups: Group B; 100 µl of 0.5% bupivacaine, Group P; 100 µl of 2% prilocaine, Group BP; 50 µl of 0.5% bupivacaine and 50 µl of 2% prilocaine (1:1 ratio) combination, and Group S; 100 µl of 0.9% saline. For injection, a 26-gauge needle was used, and an intramuscular injection was performed into the left tibialis anterior muscle of the rats. Muscle tissues were harvested at the 48th hour after injection, when histological findings of toxicity are at their highest. Muscle samples were stained with hematoxylin-eosin for light microscopic evaluation and prepared for assessment of ultrastructural changes at the subcellular level using transmission electron microscopy. Results: Skeletal muscle damage of varying quantitative degrees was observed in groups that received local anesthetic agents. The highest muscle damage was observed in Group P, muscle damage in Group B was less than in Group BP, and the least damage was quantitatively observed in Group S. Histopathological muscle damage scores were found to differ significantly between the groups (p=0.003). The mean muscle damage score in Group P was significantly higher compared to Groups S and B (p=0.002 and p=0.009, respectively). In addition, the mean muscle damage score in Group BP was also significantly higher than in Group S (p=0.009). Summarizing the electron microscopic findings, mitochondrial damage was most prominent in Group P. Myelin figures were observed as a sign of degeneration. In Group P, myofibrils were degenerated, Z lines disappeared, and this condition was more pronounced compared to the other groups. In Group BP, disruptions in Z lines and sarcomeres were observed, with findings similar to those in Group P. Conclusion: We can state that prilocaine caused more myotoxic damage in rat skeletal muscle compared to bupivacaine and the bupivacaine-prilocaine combination, and that at both cellular and tissue levels, bupivacaine caused less myotoxic damage compared to both prilocaine and the bupivacaine-prilocaine combination.