Yoğun bakımda takip edilen sepsis hastalarında inflamatuar parametrelerin seyrinin mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi: Prospektif gözlemsel çalışma
Evaluation of the association between the trends of inflammatory parameters and mortality in sepsis patients managed in the intensive care unit: A prospective observational study
- Tez No: 975510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİZAMEDDİN KOCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, Mortalite, Sepsis, Yoğun bakım, Biomarkers, Mortality, Sepsis, Intensive care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yoğun bakımda sepsis veya septik şok tanısıyla izlenen hastalarda inflamatuar biyobelirteçlerin farklı zamanlardaki düzeylerini karşılaştırarak bu parametrelerin 28 günlük mortaliteyle ilişkisini değerlendirmektir. Sepsisin hızlı seyri ve yüksek mortalitesi nedeniyle, prognozu öngörebilecek güvenilir biyobelirteçlerin belirlenmesi klinik açıdan önem taşımaktadır. Gereç ve Yöntem: Bursa Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'nde prospektif gözlemsel tasarımda yürütülen çalışmaya sepsis veya septik şok tanısı alan 110 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, sistemik hastalıkları, APACHE II ve SOFA skorları, ortalama arter basıncı (OAB) ve kalp atım hızı (KAH) değerleri kaydedilmiştir. Serum C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin (PCT), interlökin-6 (IL-6), ferritin, fibrinojen, D-dimer ve laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyleri belirli günlerde ölçülmüştür. Biyobelirteç düzeyleri 28 günlük mortaliteye göre karşılaştırılmış, ROC analizleri ile prognostik performansları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada demografik özellikler ve komorbidite dağılımı gruplar arasında benzer bulunmuştur. Ölen hastalarda APACHE II ve SOFA skorları anlamlı olarak daha yüksek, OAB ise daha düşük saptanmıştır (p<0.05). Biyobelirteç analizinde, CRP düzeyleri ölen hastalarda 8., 12., 16. ve 20. günlerde; PCT düzeyleri 8., 12. ve 20. günlerde; IL-6 düzeyleri 4., 8., 12. ve 16. günlerde; ferritin düzeyleri 8., 12., 16. ve 20. günlerde; LDH düzeyleri 4., 8., 12., 16. ve 20. günlerde ölen hastalarda yaşayanlara göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0.05). D-dimer yalnızca 8. günde anlamlı yüksek saptanırken, fibrinojen 0. günde yaşayanlarda daha yüksekti (p<0.05). ROC analizine göre, elde edilen verilerde, IL-6'nın 8., 12. ve 16. günlerde, ferritinin 12. ve 16. günlerde, CRP'nin 12. günde ve LDH'nin 16. günde AUC değerleri 0.80'in üzerindeydi. Sonuç: Bu çalışma, sepsisli hastalarda biyobelirteçlerin zamana bağlı değişimlerinin prognostik gösterge olabileceğini göstermektedir. Özellikle IL-6, ferritin ve PCT düzeylerinin farklı zamanlardaki ölçümlerinin birlikte değerlendirilmesi, mortalite riskinin daha doğru öngörülmesine katkı sağlayabilir ve ileri araştırmalara temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the levels of inflammatory biomarkers measured at different time points in patients monitored in the intensive care unit with a diagnosis of sepsis or septic shock and to evaluate the relationship of these parameters with 28-day mortality. Due to the rapid clinical course and high mortality of sepsis, identifying reliable biomarkers that can predict prognosis has great clinical importance. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted in the Internal Medicine Intensive Care Unit of Bursa City Hospital and included 110 patients diagnosed with sepsis or septic shock. Demographic characteristics, systemic comorbidities, APACHE II and SOFA scores, mean arterial pressure (MAP), and heart rate (HR) values were recorded. Serum levels of C-reactive protein (CRP), procalcitonin (PCT), interleukin-6 (IL-6), ferritin, fibrinogen, D-dimer, and lactate dehydrogenase (LDH) were measured at specific time points. Biomarker levels were compared according to 28-day mortality, and their prognostic performance was evaluated using ROC curve analysis. Results: Demographic characteristics and comorbidity distribution were similar between groups. In non-survivors, APACHE II and SOFA scores were significantly higher, while MAP values were lower (p<0.05). Biomarker analysis revealed that CRP levels were significantly higher in non-survivors on days 8, 12, 16, and 20; PCT on days 8, 12, and 20; IL-6 on days 4, 8, 12, and 16; ferritin on days 8, 12, 16, and 20; and LDH on days 4, 8, 12, 16, and 20 (p<0.05). D-dimer levels were significantly higher only on day 8, whereas fibrinogen levels were higher in survivors on day 0 (p<0.05). According to ROC analysis, AUC values of IL-6 (days 8, 12, 16), ferritin (days 12, 16), CRP (day 12), and LDH (day 16) were above 0.80, indicating strong discriminative power for predicting mortality. Conclusion: This study demonstrates that temporal changes in inflammatory biomarkers may serve as prognostic indicators in patients with sepsis. The combined evaluation of IL-6, ferritin, and PCT levels measured at different time points may contribute to a more accurate prediction of mortality risk and provide a basis for future research.