A Model for analyzing and measuring the success of international technology transfer in defense oriented joint ventures of Turkey
Türkiye'deki savunma amaçlı ortak girişimlerdeki (joint-venture) uluslararası teknoloji transferi başarısının analiz ve ölçülmesine dair bir model
  1. Tez No: 97552
  2. Yazar: HAMDİ KAYKUSUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDRET YURTSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası teknoloji transferi, yerelleşme, joint venture (ortak girişim), yerli katkı. XV, International technology transfer, localization, joint venture, added-value XIV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bu çalışmada uluslar arası teknoloji transferinin başarısını ölçmek için yeni bir model, MSMM, geliştirilmiş ve savunma amaçlı bir ortak girişimci (joint venture) firmaya uygulanmıştır. Model teknolojiyi alan devlet veya firmanın bakış açısından teknoloji transferi başarı göstergelerinden oluşmaktadır. Modelin hem bir ölçme hem de analiz modeli olduğu söylenebilir. Teknoloji transferi başarısı“yerelleşme”terimiyle birlikte düşünülmüş, teknoloji transferi basan göstergeleri insan, sistem, organizasyon ve bilgi (KPSO) grupları altında toplanmıştır. İnsan bölümünde, yabancı çalışanların sayısındaki azalma ve yabancı ve yerli eğitim aktiviteleri incelenmiş ve skorlandınlmıştır. Sistem bölümünde makinaların, kılavuzların ve ürünün yerelleşmesi, Organizasyon bölümünde yabancı ünitelerin yerelleşmesi ve organizasyon fonksiyonlarının başarısı incelemiş ve skorlandınlmıştır. En son bölüm olan bilgi bölümünde organizasyonda yeterli bilgi altyapısının bulunup bulunmadığı incelenip skorlandınlmıştır. Çalışmanın sonucunda modelin savunma amaçlı ortak girişimlerdeki pozitif değişiklikleri ölçüp analiz ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study a new model, Mixed Success Measurement Model, in order to measure the technology transfer success has been developed and applied in a defense-oriented joint venture. The model is composed of technology transfer success indicators from the government and recipient firm point of view. The model can be used both analyzing and measurement purposes. Technology transfer success has been formulated within the context of“localization”. Technology transfer success indicators have been grouped under the terms of people, system, organization and knowledge (KPSO). In people part, the localization of foreign personnel and training activities, including foreign and internal training, have been examined and scored. In system part, the machinery, instruction and product localization have been examined and scored. In organization part of the study, the localization of foreign-directed units and organization functions have been examined and scored. In the last part of the study, existence of knowledge infrastructure in the organization has been examined and scored. At the end of the study it has been concluded that this model is usable in measuringand analyzing the positive changes in defense-oriented joint ventures.