ABS ile takviye edilmiş metakolin katkılı köpük betonların taze hal davranışlarının incelenmesi ve makine öğrenmesi optimize edilmesi
Investigation of fresh state behavior of abs reinforced methacholine additive foam concrete and machine learning optimization
  1. Tez No: 975572
  2. Yazar: AYŞE DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ALPER YILDIZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köpük beton, Lif takviyeli beton, Foam concret, Fiber reinforce concrete
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, metakaolin ve süper akışkanlaştırıcı katkıları ile modifiye edilen ve ABS(Akrilonitril Bütadien Stiren) fiber ile takviye edilen kendiliğinden yerleşen köpük beton (KYKB) karışımlarının taze hal davranışları incelenmiş; elde edilen veriler, makine öğrenmesi temelli modelleme ve optimizasyon teknikleriyle analiz edilmiştir. Deneysel süreçte farklı oranlarda ABS fiber kullanılarak hazırlanan karışımlar, çökme akımı, geçiş yeteneği (L-Box), köpük stabilitesi, su ayrışma (bleeding) ve taze yoğunluk parametreleri açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, metakaolinin köpük betonun viskozite ve stabilitesini artırdığı; ABS fiberlerin ise ayrışma direncini güçlendirerek homojen yerleşme yeteneğine katkı sunduğunu göstermiştir. Yapay zekâ destekli optimizasyon uygulamaları sayesinde, malzeme verimliliği artırılmış ve en uygun karışım tasarımı belirlenmiştir. Bu çalışma, çevresel sürdürülebilirlik, yüksek işlenebilirlik ve dayanım kriterlerini bir arada sağlayan yenilikçi köpük beton karışımlarının geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the fresh state behaviors of self-compacting foam concrete (SCFC) mixtures modified with metakaolin and superplasticizer additives and reinforced with ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren ) fibers were investigated. The data obtained were analyzed using machine learning-based modeling and optimization techniques. During the experimental process, mixtures prepared with different ratios of ABS fibers were evaluated in terms of slump flow, passing ability (L-Box), foam stability, bleeding, and fresh density parameters. The findings showed that metakaolin increased the viscosity and stability of the foam concrete, while ABS fibers contributed to homogeneous placement by enhancing resistance to segregation. Through artificial intelligence-supported optimization applications, material efficiency was improved and the most suitable mix design was determined. This study contributes to the development of innovative foam concrete mixtures that meet environmental sustainability, high workability, and strength criteria simultaneously.