Bor mineralleri içeren harçların sıcaklık etkileri altındaki mühendislik özelliklerinin araştırılması
Investigation of engineering properties of mortars containing boron minerals under temperature effects
  1. Tez No: 975579
  2. Yazar: MURAT TUNCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ NADİ KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, Harç, Kolemanit, Sıcaklık, Tinkal, Üleksit, Boron, Mortar, Colemanite, Temperature, Tincal, Ulexite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çimento bazlı kompozitler, sahip oldukları avantajlar nedeniyle geçmişten günümüze en yaygın kullanılan yapı malzemeleri arasında yer almaktadır. Bu malzemelerin performansını iyileştirmek amacıyla karışımlara çeşitli katkı maddelerinin ilavesiyle mühendislik özelliklerinde meydana gelen değişimlerin incelenmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, geniş endüstriyel kullanım potansiyeline sahip bor minerallerinin yapı malzemelerinde değerlendirilme olanakları araştırılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, doğal bor mineralleri (kolemanit, üleksit ve tinkal) kullanılarak çimento bazlı kompozit harç numuneler üretilmiş ve bu katkıların performansa etkileri incelenmiştir. Numunelerde bor mineralleri agrega ile hacimce %0, %1.5, %3 ve %4.5 oranlarında yer değiştirecek şekilde karışıma katılmıştır. Su/çimento oranı 0.50 sabit tutulmuş, karışımlar prizmatik kalıplara dökülerek şekillendirilmiştir. Numuneler 28 günlük kür süreci tamamlandıktan sonra -22 °C, 22 °C, 250 °C, 500 °C ve 750 °C sıcaklık seviyelerine maruz bırakılarak sıcaklık etkileri değerlendirilmiştir. Tüm numunelerin yoğunlukları belirlenmiş, sıcaklık artışına bağlı kütle kayıpları hesaplanmıştır. Ayrıca, bor minerallerinin mühendislik özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla eğilme ve basınç dayanımı testleri ile ultrasonik ses geçiş hızı ölçümleri yapılmıştır. Sonuçlara göre en yüksek eğilme dayanımı -22 °C'de %1.5 tinkal katkılı numunede, en yüksek basınç dayanımı %3 kolemanit katkılı numunede, en yüksek ses geçiş hızı ise %4.5 kolemanit katkılı numunede elde edilmiştir. Genel olarak en uygun sonuçların kolemanit katkısıyla sağlandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cement-based composites have long been among the most widely used construction materials due to their inherent advantages. To enhance their performance, it is essential to examine changes in engineering properties that occur through the incorporation of different additives. In this context, boron minerals, which have a wide range of industrial applications, have recently been investigated for their potential use in construction materials. In this study, cement-based composite mortar specimens were produced by incorporating natural boron minerals (colemanite, ulexite, and tincal), and the effects of these additions on material performance were evaluated. Boron minerals were substituted for aggregate at volumetric ratios of 0%, 1.5%, 3%, and 4.5%. The water-to-cement ratio was fixed at 0.50, and the mixtures were cast into prismatic molds. After a 28-day curing period, specimens were exposed to temperature levels of -22 °C, 22 °C, 250 °C, 500 °C, and 750 °C in order to assess their thermal behavior. Density measurements were performed for all specimens, and mass losses associated with temperature increases were calculated. In addition, flexural and compressive strength tests, as well as ultrasonic pulse velocity measurements, were carried out to determine the effects of boron minerals on engineering properties. The results indicated that the highest flexural strength was achieved at -22 °C with 1.5% tincal, while the highest compressive strength was observed with 3% colemanite, and the highest ultrasonic pulse velocity was obtained with 4.5% colemanite. Overall, colemanite addition provided the most favorable outcomes.