Aşk Bağımlılığı Envanteri–Kısa Formunun Türkçeye uyarlanması: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması
Adaptation of the Love Addiction Inventory–Short Form into Turkish: A study of validity and reliability
  1. Tez No: 975580
  2. Yazar: ALİ BOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN ÇOLAKKADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşk bağımlılığı, ölçek uyarlama, geçerlik, güvenirlik, yapı geçerliği, Love addiction, scale adaptation, validity, reliability, construct validity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Aşk Bağımlılığı Envanteri – Kısa Formu'nun (ABE-KF) Türkçeye uyarlanarak psikometrik özelliklerinin incelenmesi ve geçerlik-güvenirlik analizlerinin yapılmasıdır. Bu kapsamda ölçeğin dilsel eşdeğerliği, yapı geçerliği (AFA ve DFA), ölçüt bağıntılı geçerliği ve güvenirlik çalışmaları yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 2024–2025 akademik yılı içerisinde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde öğrenim gören, en az altı aydır romantik bir ilişki sürdüren ya da evli olan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği kullanılarak, romantik ilişkide anlamlı düzeyde olumsuz deneyim yaşamış bireyler araştırmaya dahil edilmiştir. Erişilebilirlik ve zaman kısıtları doğrultusunda kolayda örnekleme yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırmada üç farklı örneklem grubu kullanılmıştır. Birinci örneklem (n = 25), ölçeğin orijinal İngilizce formu ile Türkçe formunun dilsel eşdeğerliğini test etmek amacıyla; ikinci örneklem, Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ile ölçeğin faktör yapısını belirlemek üzere; üçüncü örneklem ise Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve ölçüt bağıntılı geçerlik analizlerinde kullanılmıştır. DFA kapsamında Spann–Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği de uygulanmıştır. Dilsel eşdeğerlik analizleri, Türkçe ve İngilizce formlar arasında yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı bir korelasyon olduğunu göstermiştir (r = .88, p < .01). AFA sonucunda, ölçeğin tek faktörlü yapısının faktör yükleri .66 ile .84 arasında değiştiği belirlenmiştir. DFA bulguları da bu yapıyı desteklemiş ve elde edilen uyum indeksleri (CFI = .995, RMSEA = .034, SRMR = .022) modelin veriye yüksek düzeyde uyum sağladığını göstermiştir. Ölçüt bağıntılı geçerlik kapsamında, ABE-KF puanları ilişki bağımlılığı ile pozitif, benlik saygısı ile negatif yönde anlamlı ilişki göstermiştir. Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach's Alpha katsayısıyla .84; dört hafta arayla yapılan iki uygulama arasındaki test-tekrar test korelasyonu ise .78 olarak hesaplanmıştır. Madde-toplam korelasyonları .52 ile .74 arasında değişmiştir. Tüm bu bulgular, ABE-KF'nin Türkçe formunun geçerli, güvenilir ve uygulanabilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir. Ölçek, özellikle genç yetişkin popülasyonunda aşk bağımlılığı düzeyini değerlendirmek amacıyla bireysel ve grup temelli psikolojik danışma süreçlerinde kullanılabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to adapt the Love Addiction Inventory – Short Form (LAI-SF) into Turkish and to examine its psychometric properties, including validity and reliability analyses. In this context, linguistic equivalence, construct validity (EFA and CFA), criterion-related validity, and reliability studies were conducted. The study population consisted of university students at Osmaniye Korkut Ata University during the 2024–2025 academic year who had been in a romantic relationship or married for at least six months. Using purposive sampling, particularly criterion sampling, individuals who reported having experienced a significantly negative event in their relationship were included in the study. Data were collected using convenience sampling within practical constraints of access and time. Three different sample groups were utilized in the research. The first sample (n = 25) was used to test the linguistic equivalence of the original English form and the Turkish version of the scale. The second sample was used to determine the factor structure through Exploratory Factor Analysis (EFA), and the third sample was used to test the structure through Confirmatory Factor Analysis (CFA) and to assess criterion-related validity. The Spann–Fischer Codependency Scale and the Rosenberg Self-Esteem Scale were also administered for this purpose. The results of the linguistic equivalence analysis revealed a high, positive, and statistically significant correlation between the English and Turkish versions (r = .88, p < .01). EFA indicated a single-factor structure with factor loadings ranging from .66 to .84. CFA supported this structure, with fit indices showing good model fit (CFI = .995, RMSEA = .034, SRMR = .022). Criterion-related validity analysis showed that LAI-SF scores were positively correlated with relationship dependency and negatively correlated with self-esteem. The internal consistency coefficient (Cronbach's alpha) was calculated as .84, and the test–retest correlation over a four-week interval was .78. Corrected item-total correlations ranged from .52 to .74. These findings demonstrate that the Turkish version of the LAI-SF is a valid, reliable, and applicable measurement tool. The scale can be effectively used in both individual and group counseling practices to assess love addiction levels, particularly among young adults.