Türkiye Yüzyılı perspektifinde karizmatik liderlik üzerine bir araştırma: Recep Tayyip Erdoğan örneği
A research on charismatic leadership in the Turkish Century persepektive : The case of Recep Tayyip Erdoğan
  1. Tez No: 975603
  2. Yazar: ABDULKADİR AYÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Karizmatik Liderlik, Türkiye Yüzyılı, Recep Tayyip Erdoğan, Charismatic Leadership, Century of Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına girilirken Türkiye'nin siyasal ve toplumsal yapısında belirgin bir dönüşüm sürecine girildiği gözlemlenmiştir. Bu dönüşüm yalnızca yapısal reformlar ya da ekonomik kalkınma hedefleri ile sınırlı kalmamış; liderlik biçimleri, siyasal temsil anlayışı ve ideolojik yönelimler bakımından da yeniden tanımlanma ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu çerçevede Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kamuoyuna sunulan“Türkiye Yüzyılı”vizyonu, hem siyasal bir strateji hem de kültürel bir yeniden yapılanma girişimi olarak değerlendirilmiştir. Söz konusu vizyonun inşa sürecinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karizmatik liderlik tarzının belirleyici bir rol üstlendiği anlaşılmaktadır. Bu çalışmada Erdoğan'ın liderlik profili, Max Weber'in karizmatik otorite kavramsallaştırması çerçevesinde analiz edilmiştir. Bununla birlikte, Erdoğan'ın liderlik biçiminin dönüşümcü, vizyoner ve hizmetkâr liderlik modelleriyle kesişen hibrit bir yapıya sahip olduğu da vurgulanmıştır. Araştırmada, Erdoğan'ın halkla kurduğu duygusal bağın, kriz yönetimi reflekslerinin, söylem gücünün ve sembolik siyaset araçlarının bu karizmatik liderliği nasıl pekiştirdiği ele alınmıştır. Aynı zamanda“Türkiye Yüzyılı”söyleminin, bu liderliğin kurumsal düzeyde nasıl yeniden üretildiğine dair ipuçları sunduğu da ortaya konmuştur. Bu yönüyle çalışma, karizmatik liderliğin yalnızca bireysel özelliklerle değil; sosyokültürel bağlam ve siyasal vizyonla nasıl bütünleştiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
As Turkey enters the second century of its Republic, a profound transformation has been observed within its political and societal structures. This transformation has extended beyond structural reforms or economic development goals, encompassing a redefinition of leadership models, political representation, and ideological orientations. Within this context, the“Century of Türkiye”vision, introduced by the Justice and Development Party, has been evaluated as both a political strategy and a cultural reconstruction project. At the center of this vision, the charismatic leadership of President Recep Tayyip Erdoğan has been identified as a decisive element. This study analyzes Erdoğan's leadership through the theoretical framework of Max Weber's concept of charismatic authority, while also highlighting the hybrid nature of his leadership style, which intersects with transformational, visionary, and servant leadership models. The research explores how Erdoğan's emotional bond with the public, his crisis management reflexes, rhetorical power, and use of symbolic politics contribute to the consolidation of his charismatic image. Additionally, it is shown that the“Century of Türkiye”narrative plays a crucial role in institutionalizing this leadership style. Thus, the study aims to reveal how charismatic leadership is shaped not only by individual traits but also through sociocultural context and political vision.