Rat epigastrik arter flebinde juglans regia(ceviz yaprağı) özütünün iskemi reperfüzyon hasarına etkisi
The effect of juglans regia (walnut leaf) extract on ischemia-reperfusion injury in the rat epigastric artery flap
  1. Tez No: 975618
  2. Yazar: HARUN ÖZÜGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH IŞIKTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Juglans regia, iskemi-reperfüzyon hasarı, antioksidan, flep canlılığı, rekonstrüktif cerrahi, Juglans regia, ischemia-reperfusion injury, antioxidant, flap viability, reconstructive surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Rekonstrüktif cerrahi, doğuştan ya da sonradan gelişen doku kayıplarının fonksiyonel ve estetik olarak onarılmasını amaçlayan bir alandır. Bu cerrahide kullanılan flepler, kendi damar pedikülleriyle taşındıkları için büyük doku defektlerinde önemli bir tedavi seçeneği sunar. Ancak flep cerrahisinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri, operasyon sırasında gelişen iskemi-reperfüzyon (İ/R) hasarıdır. Reperfüzyonla birlikte artan serbest radikaller ve inflamasyon, flep nekrozuna neden olabilir. Bu çalışmada, Juglans regia (ceviz yaprağı) özütünün antioksidan ve antiinflamatuar etkileriyle rat inferior epigastrik arter flebinde oluşan İ/R hasa karşı koruyucu rolü araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Wilson albino tipi ratlar üzerinde yapılmıştır. Denekler kontrol, İ/R, ve Juglans regia uygulamagruplarına ayrılmıştır. Bitki özütü, uygun ekstraksiyon protokolüyle hazırlanarak belirlenen dozlarda uygulanmıştır. Ratlarda inferior epigastrik arter pediküllü flep modeli oluşturulmuş; flepler iskemiye maruz bırakılıp reperfüze edilmiştir. Makroskopik olarak flep yaşam alanı hesaplanmış; histopatolojik olarak nötrofil infiltrasyonu ve damar çapı değişiklikleri incelenmiştir. Biyokimyasal parametreler arasında MDA, MPO, SOD ve GPx düzeyleri ölçülmüş; SOD, iNOS, COX-2 ve MMP-1 genlerinin mRNA ekspresyonu qPCR ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde p < 0.05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Bulgular: Juglans Regia özütü uygulanan gruplarda flep yaşam alanı belirgin biçimde artmıştır (p<0.001). Histopatolojik olarak nötrofil infiltrasyonu azalmış (p<0.001) ve damar çapı tedavi grubunda azaldığı görülmüştür. Biyokimyasal: MDA düzeyleri tedavi grubunda göre anlamlı azalma göstermiştir (p< 0.001), MPO düzeyleri de azalmıştır (p<0.001), SOD ve GPx aktiviteleri artmıştır (p < 0.001). Gen ekspresyon analizlerinde tedavi grubunda SOD geninde anlamlı artış (p<0.001), iNOS ve COX-2 genlerinde anlamlı azalma (p<0.001) saptanırken, MMP-1 gen ekspresyonunun tedavi grubunda arttığı (p<0.001) belirlenmiştir. Hücre kültürü analizlerinde özütün uygun dozlarda sitotoksik etki göstermediği (p> 0.05) tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, Juglans regia özütünün oksidatif stres ve inflamatuvar yanıt üzerinde koruyucu etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Sonuçlar: Bu çalışma, Juglans regia (ceviz yaprağı) özütünün güçlü antioksidan özellikleri sayesinde İ/R hasarına karşı koruyucu etki oluşturduğunu ortaya koymuştur. Özüt uygulaması, oksidatif stres belirteçlerini azaltmış, flep canlılığını artırmış ve doku iyileşmesini desteklemiştir. Bununla birlikte MMP-1 ekspresyonundaki artış, doku yeniden yapılanmasının özüt etkisiyle uyarılabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak Juglans regia özütü, rekonstrüktif cerrahide flep viyabilitesini destekleyici doğal bir ajan olarak potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Reconstructive surgery aims to restore congenital or acquired tissue defects both functionally and aesthetically. The flaps used in this field provide an important treatment option for large tissue defects, as they are transferred with their own vascular pedicles. However, one of the most common problems encountered in flap surgery is ischemia-reperfusion (I/R) injury that develops during the operation. The increased production of free radicals and inflammation during reperfusion can lead to flap necrosis. In this study, the protective role of Juglans regia (walnut leaf) extract against I/R injury in the rat inferior epigastric artery flap was investigated, focusing on its antioxidant and anti-inflammatory properties. Materials and Methods: The study was conducted on Wistar albino rats, which were divided into control, I/R, and Juglans regia-treated groups. The plant extract was prepared using an appropriate extraction protocol and administered at predetermined doses. A rat inferior epigastric artery pedicled flap model was established; the flaps were subjected to ischemia followed by reperfusion. Macroscopically, flap survival area was calculated; histopathologically, neutrophil infiltration and changes in vessel diameter were examined. Biochemical parameters including MDA, MPO, SOD, and GPx levels were measured, and the mRNA expression of SOD, iNOS, COX-2, and MMP-1 genes was evaluated by qPCR. A significance level of p<0.05 was accepted for all statistical analyses. Results: In the Juglans regia-treated groups, the flap survival area increased significantly (p<0.001). Histopathological analysis revealed a marked reduction in neutrophil infiltration (p<0.001) and a decrease in vessel diameter in the treatment group. Biochemically, MDA levels were significantly reduced in the treatment group (p<0.001), while MPO levels also decreased (p<0.001). In contrast, SOD and GPx activities were significantly increased (p<0.001). Gene expression analyses demonstrated a significant upregulation of SOD (p<0.001) and a significant downregulation of iNOS and COX-2 (p<0.001), while MMP-1 gene expression increased in the treatment group (p<0.001). Cell culture assays confirmed that the extract did not exhibit cytotoxic effects at the tested doses (p>0.05). These results indicate that Juglans regiaextract exerts protective effects on oxidative stress and inflammatory responses. Conclusion: This study demonstrated that Juglans regia (walnut leaf) extract provides a protective effect against I/R injury through its strong antioxidant properties. Administration of the extract reduced oxidative stress markers, increased flap viability, and supported tissue healing. Moreover, the increased MMP-1 expression suggests that tissue remodeling may be stimulated by the extract's effects. In conclusion, Juglans regia extract has potential as a natural agent to support flap viability in reconstructive surgery.