Sığınmacı refakatsiz çocukların korunması ve temsili
Protection and representation of unaccompanied refugee children
  1. Tez No: 975665
  2. Yazar: NEDİME SEVDE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Göçler, Mülteciler, Refakatsiz çocuklar, Sığınmacı, Temsil, Migrations, Refugees, Unaccompanied children, Asylum seeker, Representation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Sığınmacı refakatsiz çocukların sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. Çocuklar, farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşen göçlerden en çok olumsuz etkilenenlerdir. Refakatsiz çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması ve her türlü istismardan korunması BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne taraf devletlerin yükümlülüğündedir. Sığınmacı refakatsiz çocukların sığınma, barınma, eğitim, sağlık gibi temel insani haklardan mahrum kalmalarının en önemli nedenlerinden biri onları temsil edecek ve her koşulda çocuğun yüksek yararını gözetecek temsilcilerinin olmamasıdır. Çocuğun temel insani hakları elde etmesi bakımından hukuki temsili, sığınma başvurusunu yaptığı andan uluslararası korumaya ilişkin işlemlerin tamamlanmasına kadar olan süreçte kritik öneme sahiptir. Refakatsiz çocukların hukuki temsili, Sözleşme'nin tarafı her devlet tarafından farklı içeriklerde düzenlenmiştir. Türkiye'de refakatsiz çocukların hukuki temsili, Türk Medeni Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bu çalışmada esas olarak Türk hukukuna göre sığınmacı refakatsiz çocukların hukuki temsili ve korunması ele alınmaktadır. Bu kapsamda öncelikle uluslararası hukukta sığınmacı refakatsiz çocuklar incelenmektedir. Daha sonra Türk hukukuna göre bu çocukların korunması ve hukuki süreçlerinin düzgün işleyebilmesi için gerekli olan hukuki temsilleri değerlendirilmektedir. Ayrıca bu çalışmada sığınmacı refakatsiz çocukların hukuki temsili ve korunmasına ilişkin uygulamada karşılaştıkları sorunlar yer almaktadır. Bu sorunlara yönelik çözüm önerileri de sunulmaktadır. Son olarak sığınmacı refakatsiz çocukların hukuki temsilciye olan ihtiyaçlarının önemini ortaya çıkarmak amacıyla bu çocuklara yönelik hem uluslararası hem de Türk hukukunda verilen kararlar incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The number of unaccompanied minors seeking asylum is increasing daily. Children are the most adversely affected by migration, which occurs for various reasons. Meeting the material and emotional needs of unaccompanied minors and protecting them from all forms of abuse is the obligation of states party to the UN Convention on the Rights of the Child. One of the most significant reasons why unaccompanied minors seeking asylum are deprived of basic human rights such as asylum, housing, education, and healthcare is the lack of representatives to represent them and protect the child's best interests under all circumstances. Legal representation is critical for a child's ability to obtain basic human rights, from the moment they apply for asylum until the completion of international protection procedures. Legal representation for unaccompanied minors is regulated differently by each state party to the Convention. In Turkey, legal representation for unaccompanied minors is regulated by the Turkish Civil Code and the Child Protection Law. This study primarily focuses on the legal representation and protection of unaccompanied minors seeking asylum under Turkish law. In this context, unaccompanied minors seeking asylum are examined primarily in international law. This study then evaluates the legal representation required for the protection of these children and the smooth functioning of their legal processes under Turkish law. Furthermore, this study examines the practical challenges faced by unaccompanied refugee children regarding legal representation and protection. Proposed solutions to these challenges are also presented. Finally, to highlight the importance of unaccompanied refugee children's need for legal representation, it examines decisions concerning these children under both international and Turkish law.