Winston Churchill'in askeri geçmişi ve II. Dünya Savaşı öncesi Batı Avrupa analizi
Winston Churchill's military background and the Pre-World War II Western Europe analysis
  1. Tez No: 975684
  2. Yazar: CELAL CANBİRDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Tarih Bülteni, Avrupa, Batı Avrupa, Birleşik Krallık, Biyografi, Churchill, Winston, Dünya Savaşı II, Siyasi tarih, Military History Bulletin, European, Western European, United Kingdom, Biography, Churchill, Winston, World War II, Political history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Sir Winston Churchill'in askerî ve siyasi kariyerini, II. Dünya Savaşı öncesi Avrupa ülkelerinin askerî hazırlıkları ve stratejik planları üzerindeki etkisi bağlamında kapsamlı bir biçimde incelemektedir. Tezin birinci bölümü, Churchill'in stratejik düşünce yapısı ve liderlik yeteneklerinin kökenlerini anlamak amacıyla 1874–1940 dönemini detaylı şekilde ele almaktadır. Bu bölümde, aristokratik kökenlerinden Sandhurst'teki eğitimine; Hindistan, Sudan ve Güney Afrika'daki ilk çatışma deneyimlerinden parlamentodaki siyasi mücadelelerine kadar geniş bir yelpaze sunulmaktadır. I. Dünya Savaşı'ndaki Çanakkale Harekâtı ve Batı Cephesi deneyimleri, onun askerî karar alma süreçlerine yaklaşımını belirleyen temel faktörler olarak analiz edilmektedir. Bu bölüm, Churchill'in 1940'ta başbakanlığa yükselişiyle sona ermekte ve liderlik karakterinin temel dinamiklerini ortaya koymaktadır. Tezin ikinci bölümü ise, savaş öncesi Avrupa'nın stratejik ve askerî durumunu anlamak amacıyla Fransa, Hollanda, Belçika ve İngiltere'nin hazırlıklarını karşılaştırmalı bir perspektifle değerlendirmektedir. Analiz, özellikle Fransa'nın Maginot Hattı'na dayalı statik savunma doktrini, Hollanda ve Belçika'nın tarafsızlık politikalarının yarattığı kırılganlıklar ile İngiltere'nin koloniyel ve stratejik askerî yerleşimlerine odaklanmaktadır. Ayrıca, Churchill'in liderliği ve stratejik önerilerinin söz konusu ülkelerin hazırlıklarına ve Müttefik stratejilerine olan etkisi, tarihsel kanıtlar ışığında titizlikle incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis provides a comprehensive examination of Sir Winston Churchill's military and political career within the context of the military preparations and strategic planning of European countries prior to the Second World War. The first chapter of the thesis analyses in detail the period 1874–1940 to understand the origins of Churchill's strategic thinking and leadership abilities. This chapter covers a wide range of aspects, from his aristocratic background and education at Sandhurst to his early combat experiences in India, Sudan, and South Africa, as well as his political struggles in Parliament. Churchill's experiences during the Gallipoli Campaign and on the Western Front in the First World War are analysed as key factors shaping his approach to military decision-making. This chapter concludes with Churchill's rise to the office of Prime Minister in 1940, highlighting the fundamental dynamics of his leadership character. The second chapter evaluates, from a comparative perspective, the strategic and military situation in pre-war Europe, focusing on France, the Netherlands, Belgium, and the United Kingdom. The analysis emphasises France's static defence doctrine centred on the Maginot Line, the vulnerabilities arising from the neutrality policies of the Netherlands and Belgium, and the United Kingdom's colonial and strategic military deployments. Furthermore, the impact of Churchill's leadership and strategic recommendations on the preparations of these countries and on Allied strategy is meticulously examined in light of historical evidence.