Yoğun bakım hastalarında tiroid fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of thyroid function tests in intensive care patients
  1. Tez No: 975690
  2. Yazar: TUBA KAPCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SAADET TÖRÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Internal diseases, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid dışı hastalık sendromu, SOFA, APACHE II, T3 düşüklüğü, TSH, serbest T4, serbestT3 yoğun bakım ünitesi, kritik hastalık, Non-thyroidal illness syndrome, SOFA, APACHE II, low T3, TSH, fT4, fT3, intensive care unit, ICU, Critical ilness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tiroid dışı hastalık sendromu (TDHS), altta yatan primer bir tiroid hastalığı olmaksızın; sepsis, yanık, travma, cerrahi gibi kritik hastalık durumlarında gelişen tiroid hormon değişiklikleri için kullanılan bir terimdir. Sıklıkla serbest T3 (sT3) düzeyinde düşüklük ile karakterize olup hipotalamohipofizer-tiroid (HPT) aksında fonksiyonel bir bozulmayı yansıtır. Bu çalışmada; yoğun bakım hastalarında tiroid fonksiyon testlerindeki değişikliklerin tanımlanması, mevcut prognostik skorlamalar (APACHE II ve SOFA) ile tiroid hormon düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve tiroid fonksiyon testlerinin mortalite ile prognoz üzerindeki etkisinin ortaya konulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 01.01.2023 – 01.11.2024 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip edilen 306 erişkin hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastane yatışından önce bilinen tiroid ve hipofiz hastalığı olan olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastaların yatış öncesi son 6 ay içindeki tiroid fonksiyon testleri (TFT), yoğun bakıma yatış öncesi 72 saat içinde bakılmış olan testleri ve sağ kalanlarda yoğun bakım çıkış sonrası ilk 6 ay içindeki sonuçları kaydedildi. Demografik veriler, tıbbi öykü, vital bulgular ve laboratuvar sonuçları hasta dosyaları ile hastane bilgi sisteminden elde edildi. Elde edilen sonuçlarla SOFA ve APACHEII skorları hesaplandı.Bulgular: Yoğun bakım yatışı sırasında ölçülen sT3 ve serbest T4 (sT4) düzeyleri sağ kalan grupta ölenlere göre anlamlı derecede daha yüksek, TSH düzeyi ise daha düşük bulundu. Lojistik regresyon analizinde, yoğun bakım yatışındaki sT3 düzeyi ile mortalite arasında negatif bir ilişki saptandı. Ayrıca sT3 düzeyinin APACHE II ve SOFA skorları ile negatif korelasyon gösterdiği belirlendi. Mortaliteyi öngörmede en güçlü belirtecin SOFA skoruna sT3 düzeyinin eklendiği modelin olduğu görüldü. Sonuç: Yoğun bakım hastalarında tiroid fonksiyon bozuklukları mortalite ve prognoz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle SOFA skoruna sT3'ün eklendiğin model mortaliteyi öngörmede güçlü bir belirteç olarak öne çıkmaktadır. TDHS'nin kritik hastaların takibinde dikkate alınması klinik açıdan değerli olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Non-thyroidal illness syndrome (NTIS) refers to thyroid hormone alterations that develop in the absence of a primary thyroid disorder during critical illness conditions such as sepsis, burns, trauma, and major surgery. It is typically characterized by a decrease in serum free triiodothyronine (fT3) levels, reflecting a functional impairment of the hypothalamic–pituitary–thyroid (HPT) axis. This study aimed to describe changes in thyroid function tests (TFTs) in intensive care unit (ICU) patients, to evaluate the relationship between thyroid hormone levels and prognostic scoring systems (APACHE II and SOFA), and to investigate the impact of thyroid function parameters on mortality and prognosis. Materials and Methods: Data of 306 adult patients who were followed up in the Internal Medicine Intensive Care Unit of Gazi University Hospital between 01.01.2023 and 01.11.2024 were retrospectively analyzed. Patients with known thyroid or pituitary disease prior to ICU admission were excluded. Thyroid function tests obtained within six months before hospital admission, at ICU admission, and—among survivors—within six months after ICU discharge were recorded. Demographic data, medical history, vital signs, and laboratory results were collected from patient files and the hospital information system. SOFA and APACHE II scores were calculated based on the obtained data.Results: During ICU admission, serum fT3 and free thyroxine (fT4) levels were significantly higher in survivors compared to non-survivors, while thyroidstimulating hormone (TSH) levels were lower. Logistic regression analysis revealed a significant negative association between ICU admission fT3 levels and mortality. In addition, fT3 levels showed a negative correlation with both APACHE II and SOFA scores. The combination of fT3 levels and SOFA scores was identified as the strongest predictor of mortality. Conclusion: Thyroid function abnormalities in critically ill patients have a significant impact on mortality and prognosis. Particularly, the combined assessment of fT3 level and SOFA score appears to be a strong predictor of mortality. Considering NTIS in the management and follow-up of critically ill patients may have important clinical value.