Triple negatif meme kanseri nedeniyle opere edilen hastalarda prognozu belirlemede Pozitif Lenf Nodlarının Logaritmik Oranı (LODDS), TNM ve Pozitif Lenf Nodu Oranı (LNR) evreleme sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of Logarithmic Ratio of Positive Lymph Nodes (LODDS), TNM, and Lymph Node Ratio (LNR) staging systems in predicting prognosis in patients operated on for triple-negative breast carcinoma
- Tez No: 975717
- Danışmanlar: PROF. DR. EKMEL TEZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Triple Negatif Meme Kanseri, evre, LODDS (Pozitif Lenf Nodlarının Logaritmik Oranı ), LNR (Pozitif Lenf Nodu Oranı), prognoz, lenfovasküler invazyon, Breast cancer, Triple-Negative Breast Cancer, staging, LODDS (Logarithmic Odds Ratio of Positive Lymph Nodes), LNR (Positive Lymph Node Ratio), prognosis, lymphovascular invasion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, triple negatif meme kanseri nedeniyle opere edilen hastalarda TNM, LNR (pozitif lenf nodu oranı) ve LODDS (pozitif lenf nodlarının logaritmik oranı) evreleme sistemlerinin prognozu belirlemedeki etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde 2013-2023 yılları arasında triple negatif meme kanseri nedeniyle opere edilen 140 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Klinik ve patolojik veriler ışığında TNM, LNR ve LODDS sistemleri kullanılarak hastalar evrelendirildi. Sağ kalım süresi ve nüks ilişkisi Kaplan-Meier eğrileri, Cox regresyon ve lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: TNM evresi, LODDS evresi ve LNR evresi sağkalımla istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkili gözlendi. 5 yıllık ölüm riski, LODDS ve LNR evresi arttıkça istatistiksel olarak anlamlı şekilde artarken TNM evresiyle böyle bir korelasyon izlenmedi. 5 yıllık sağkalım süreleri incelendiğinde; LODDS evresinde en kısa sağkalım süresi LODDS3 kategorisindeki hastalarda, LNR evresinde en kısa sağkalım LNR3 evresinde izlendi. LODDS ve LNR evreleri arttıkça sağkalım süresi istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldı. Fakat TNM evresiyle 5 yıllık sağkalım arasında istatistiksel ilişki görülmedi. Lenfovasküler invazyon durumunun kötü prognoz, daha az yaşam süresi ve takipte daha fazla uzak metastaz görülme riskiyle ilişkili olduğu belirlendi. Sonuç: LODDS ve LNR evreleme sistemleri özellikle bu tip erken dönem uzak metastaz ve lenf nodu metastazı yapabilen agresif davranışlı tümör tiplerinde, TNM evreleme sisteminin pN evreleme sistemine entegre edilerek rutin kullanılan TNM evreleme sisteminin prognostik gücünü arttıracağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effectiveness of TNM, LNR (positive lymph node ratio), and LODDS (logarithmic ratio of positive lymph nodes) staging systems in determining prognosis in patients operated on for triple-negative breast carcinoma. Material and Methods: A total of 140 patients operated on for triple-negative breast carcinoma between 2013 and 2023 at the General Surgery Clinic of Gazi University Faculty of Medicine. Patients were staged using the TNM, LNR, and LODDS systems based on clinical and pathological data. Survival time and recurrence were evaluated using Kaplan-Meier curves, Cox regression, and logistic regression analyses. Results: TNM stage, LODDS stage, and LNR stage were found to be statistically significantly associated with survival. The 5-year mortality risk increased statistically significantly as the LODDS and LNR stages increased, while no such correlation was observed with the TNM stage. When 5-year survival times were examined, the shortest survival time in the LODDS stage was observed in patients in the LODDS3 category, and the shortest survival in the LNR stage was observed in the LNR3 stage. Survival time decreased significantly with increasing LODDS and LNR stages. However, no statistical relationship was observed between TNM stage and 5-year survival. Lymphovascular invasion was determined to be associated with poor prognosis, shorter survival time, and a higher risk of distant metastasis during follow-up. Conclusion: We believe that the LODDS and LNR staging systems, especially in aggressive tumor types capable of early-stage distant metastasis and lymph node metastasis, will increase the prognostic power of the routinely used TNM staging system when integrated into the TNM staging system's pN staging system.