An unmanned aerial vehicle routing problem in offset surveillance missions
Bir insansız hava aracının kaydırılmış gözetleme görevleri için rotalanması problemi
  1. Tez No: 975753
  2. Yazar: AZİZE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araç yönlendirme problemi, İnsansız hava aracı, Vehicle routing problem, Unmanned aerial vehicle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, gözetleme görevlerinde kullanılan insansız hava aracı (İHA) rotalama problemini, özellikle görevin belirli bir mesafe ve yönden icra edildiği kaydırılmış gözetleme operasyonlarına odaklanarak incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, bu gerçek yaşam problemini formüle etmek ve matematiksel model geliştirmektir. Ancak yapılan analizler sonucunda, artan problem boyutlarında kesin çözüm yöntemlerinin yüksek bellek gereksinimleri ve uzun çözüm süreleri nedeniyle pratikte uygulanabilir olmadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle, söz konusu operasyonların etkin bir şekilde yönetilebilmesi için benzetilmiş tavlama temelli bir komşu arama algoritmasına dayalı meta-sezgisel bir yaklaşım tasarlanmış ve alternatif bir çözüm metodolojisi olarak sunulmuştur. Bu çalışmanın temel katkısı, kaydırılmış gözetleme gereksinimlerini yansıtan yeni bir insansız hava aracı (İHA) rotalama problemi versiyonunun literatüre kazandırılmasıdır. Bildiğimiz kadarıyla, literatürde belirli bir mesafe ve yön gereksinimi olan gözetleme operasyonları için İHA rotalaması problemine yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu yönüyle çalışma, yöneylem araştırması ve İHA görev planlaması literatüründe yeni bir araştırma alanı açmaktadır. Ayrıca, bu tür problemlerin hesaplamalı zorluklarını ele almak için meta-sezgisel yaklaşımların etkinliğini ortaya koyarak, gerçek dünyadaki İHA gözetleme operasyonlarına uyarlanabilecek pratik bir çözüm metodolojisi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the routing problem of an unmanned aerial vehicle (UAV) with a particular focus on offset surveillance operations, where the mission is executed from a certain distance and side. The primary objective is to formulate this real-life problem and provide a mathematical model for it. However, the computational results reveal that the exact solution approach becomes impractical for most of the problem sizes due to excessive solution times and memory requirements. Therefore, a metaheuristic approach based on a neighborhood search algorithm with simulated annealing is also designed to provide a solution approach for the management of such a daily operation. The main contribution of this study comes from the introduction of a novel variant of the UAV routing problem that reflects offset surveillance requirements. To the best of our knowledge, an unmanned aerial vehicle routing in offset surveillance has not been studied in the literature before, thereby opening a new line of research in operations research. In addition to that, it demonstrates the effectiveness of metaheuristic approaches for addressing the computational intractability of the exact solution approach in such problems by a practical solution methodology that can be adapted to real-world UAV surveillance applications.