98 numaralı Gaziantep şeri'yye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (H.1154-1155/m.1741-1742.s.231-301)
Transcription and evaluation of the ayintab sharīʿa court register numbered 98 (H. 1154–1155 / a.d. 1741–1742, pp. 231–301)
  1. Tez No: 975773
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ ATILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet-Halk İlişkileri, Toplumsal Düzen, Vakıf İşlemleri, Kamu Güvenliği, İdarî tayinler, State-Society Relations, Social Order, Waqf Transactions, Public Security, Administrative Appointments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı tarih yazımında birinci elden kaynaklar olan şer'iyye sicilleri, Osmanlı şehirlerinin sosyal, iktisadî, idarî ve hukukî yapısının anlaşılmasında büyük önem taşır. Kadılar tarafından tutulan bu defterler, yalnızca mahkeme kararlarını değil, aynı zamanda dönemin toplum düzenini, halkın gündelik yaşantısını ve devletle halk arasındaki ilişkileri de yansıtan çok yönlü belgelerdir. Bu çalışmada, 98 numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin 231–301. sayfaları arasındaki belgeler esas alınarak, H.1154–1155 / M.1741–1742 yıllarına ait mahkeme kayıtları transkribe edilmiş ve değerlendirilmiştir. Değerlendirme kısmında bulunan belge içerikleri; ceza davaları, aile ve miras uyuşmazlıkları, kamu güvenliğine ilişkin vakalar, idari tayinler ve vakıf işlemleri gibi başlıklar etrafında sınıflandırılmıştır. Böylece, 18. yüzyılın ortalarında Ayıntab şehrinin sosyal düzeni, hukukî uygulamaları ve taşra teşkilatının işleyişi hakkında detaylı bilgiler elde edilmiştir. Şer'iyye sicillerinde yer alan kayıtlar, dönemin günlük yaşamına, adalet sistemine ve devlet-halk ilişkilerine dair somut örnekler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Shariʿa court registers, which are primary sources in Ottoman historiography, hold great importance in understanding the social, economic, administrative, and legal structure of Ottoman cities. These registers, kept by qadis, include not only court decisions but also reflect the social order of the time, the daily life of the people, and the relationship between the state and society, making them multifaceted documents. In this study, based on the documents found between pages 231–301 of the Ayıntab Shariʿa Court Register Numbered 98, the court records dated H.1154–1155 / A.D.1741–1742 were transcribed and evaluated. The contents of the documents in the evaluation section were classified under main headings such as criminal cases, family and inheritance disputes, public security issues, administrative appointments, and waqf transactions. In this way, detailed information was obtained about the social order, legal practices, and functioning of the provincial organization in the city of Ayıntab in the mid-18th century. The entries in the sharīʿa court registers provide concrete examples regarding the daily life of the period, the judicial system, and the relations between the state and the public.