98/1 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili (H.1155/M.1742?1743) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcriptation and evaluation of Gaziantep Şer'iyye Sicils (court registers) number 98/1 (1155 in muslim calender-1742/43 in gregorian calender)
  1. Tez No: 254157
  2. Yazar: ÖMER FARUK YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Osmanlı Devleti, Gaziantep, Registers of Şer'iyye, Ottoman Empire, Gaziantep
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Şer'iyye Sicilleri, sosyal, iktisadi, ticari, tarımsal, askerî, siyasi bakımlardan tarihimizin aydınlatılması ve geçmiş dönemlerdeki hayat şartlarının anlaşılması bakımından çok değerli bir hazinedir.Şer'iyye Sicilleri, şehir tarihi araştırmalarında da çok büyük bir öneme haizdir. Şer'iyye Sicilleri, ait oldukları yerde yaşayan halkın: günlük hayatını, giyecek ve yiyecek fiyatlarını, çarşılarını, evlerini, camilerini, pazarlarını, çeşitli müesseselerini, mahalle ve köylerini, örf ve adetlerini, o zamanki hukuk ve tatbikatını, vakıflarını, hayat şartlarını, ödedikleri vergileri, devlet görevlileri ile olan münasebetlerini ve benzeri konulardaki durumlarını gösteren çok değerli bilgiler elde etmemizi mümkün kılmaktadır. İncelemiş olduğumuz 98/1 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili de yazılmış olduğu dönemdeki Gaziantep'in (Hicri 1155 ? Miladi 1742/43) tarihî, iktisadi, sosyal, hukuki, sosyolojik ve demografik yapısı hakkında bilgiler içermektedir.99 adet belge bulunan Hicri 1155 ? Miladi 1742/43 tarihli 98/1 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili'nin orijinal metinleri İstanbul'daki Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde, mikrofilmleri ise Ankara Milli Kütüphane'de bulunmaktadır. Biz 98/1 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili'ni Ankara Milli Kütüphane'deki mikrofilm bölümünden fotokopi yolu ile temin edebildik.98/1 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili'nin çevirisi ile özelde Gaziantep'in tarihine, sosyal yapısına, genelde ise Osmanlı Devleti'nin hukuk uygulamasının ve kurumlarının işleyişinin anlaşılmasına bir nebze de olsa ışık tuttuğumuzu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The registers of şer'iyye, in terms of coming to light of our history and having a good grib of conditions of the life in the past, are the wealth as social, economical, gricultural, commercial, millitary and politic.The registers of şer'iyye are also very important for searching of the city history. The registers of şer'iyye give us some information about native people's daily lives, the prices of their clothes and foods, bazaars, houses, mosques, various of firms, districs and villages, uses and customs, law system and its practice, foundation, taxations, conditions of their lives, their relationships with the officers and staffs etc. The 98th /1st numbered Gaziantep register of şeriyye which we have viewed, includes important information about historical, economical, social, juristic, sociological, demographic structure of Gaziantep in 1155 in Muslim calender - and in 1742/43 in Gregorian calender.In Turkey Prime Ministry Ottoman Archive in İstanbul, there are original texts of the 98th /1st numbered Gaziantep register of şer'iyye, consisted of 99 documents and dated to 1155 in Muslim calender - and 1742/43 in Gregorian calender. The microfilms are also in National Library in Ankara. We got the document of 98th /1st numbered Gaziantep register of şeriyye by coping ıt in Microfilm Department in National Library of Ankara By the translation of the document of 98th /1st numbered Gaziantep register of şeriyye, we thought that, in particular we tried to throw a little light on the history of Gaziantep and social structure, in general on understanding the law practices and running of the institution of Ottoman Empire.