Biyobazlı katkı maddeleri ile geri dönüştürülmüş kağıdın mukavemet özelliklerinin ve kırılma direncinin iyileştirilmesi
Improvement of strength properties and fracture resistance of recycled paper using biobased additives
  1. Tez No: 975822
  2. Yazar: SEDANUR POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir ambalaj, nişasta, geri dönüştürülmüş kağıt, biyobazlı katkı maddeleri, mukavemet özellikleri, Sustainable packaging, starch, recycled paper, biobased additives, strength properties
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sürdürülebilir ve çevre dostu ambalaj çözümlerine olan ilgi, kağıt bazlı malzemelerin kullanımını önemli ölçüde artırmıştır. Özellikle geri dönüştürülmüş kağıt kullanımı, doğal kaynakların korunması, enerji ve su tasarrufu sağlanması ve çevresel sürdürülebilirliğin desteklenmesi açısından büyük önem taşır. Bununla birlikte kağıdın sınırlı mekanik dayanımı ve düşük nem direnci gibi dezavantajları tekrar kullanımında performansını önemli ölçüde etkiler. Biyobazlı maddeler ile kağıdın fiziksel özelliklerinin iyileştirilmesi, hem çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamakta hem de ambalaj performansını arttırmaktadır. Bu çalışmada, aljinat, polivinil alkol (PVA) ve polietilen glikol (PEG) biyobazlı katkı maddeleri, nişasta bazlı yüzey kaplama sistemleri ile birlikte kullanılarak geri dönüştürülmüş kağıtların mekanik mukavemeti ile kırılma davranışı üzerindeki etkileri incelenmiştir. %23 (ağ.) oranında enzimatik olarak modifiye edilen nişasta çözeltisine %1 ile %2 (ağ.) oranlarında hazırlanan aljinat, polivinil alkol (PVA) ve polietilen glikol (PEG) çözeltileri, nişasta esaslı matris içerisine %5 oranında hacimsel olarak ilave edilmiştir. Hazırlanan çözeltiler, hiçbir katkı içermeyen ve işlem görmemiş geri dönüştürülmüş ambalaj kağıtlarına uygulanmış ve 105 °C'de kurutulmuştur. Aljinat içeren numuneler %2 kalsiyum klorür çözeltisi ile çapraz bağlanmıştır. Kaplanmış kağıt numuneleri 24 saat şartlandırılmış ve kısa süreli ezilme direnci, patlama dayanımı ve çekme/kopma dayanım mukavemetleri belirlenmiştir. %1 oranında sodyum aljinat ve %1 oranında polivinil alkol katkısı içeren numunede, kısa süreli ezilme direnci değerinde %5,7 çekme/kopma dayanımında %5,7 ve patlama dayanımında %4,5 oranında artış gözlemlenmiştir. Bu iyileşmeler, kağıdın kırılma direncini ve esnekliğini artırarak ambalaj uygulamaları için daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir alternatif oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the demand for sustainable and environmentally friendly packaging solutions has significantly increased the use of paper-based materials. In particular, the use of recycled paper plays a vital role in conserving natural resources, saving energy and water, and supporting environmental sustainability. However, the limited mechanical strength and low moisture resistance of paper negatively affect its performance upon reuse. Improving the physical properties of paper with biodegradable additives contributes not only to environmental sustainability but also enhances packaging performance. In this study, the effects of biodegradable additives alginate, polyvinyl alcohol, and polyethylene glycol on the mechanical strength and fracture behavior of recycled papers were investigated using starch-based surface coating systems. For this purpose, alginate, PVA, and PEG solutions were prepared at concentrations of 1% and 2% (w/w) and incorporated into enzymatically modified starch solution at a concentration of 23% (w/w). These solutions were then added to the starch matrix at 5% (v/v). The prepared solutions were applied unidirectionally to recycled packaging papers that were free of additives and untreated, followed by drying at 105°C. The samples containing alginate were crosslinked using a 2% calcium chloride solution. The coated paper samples were conditioned for 24 hours, and their short-span compression strength, burst strength, and tensile strength were measured. In the sample containing 1% sodium alginate and 1% polyvinyl alcohol (PVA), an improvement of 5.7% was observed in short-span compression strength, 5.7% in tensile strength, and 4.5% in burst strength. These enhancements indicate that the additives improved the paper's fracture resistance and flexibility, offering a more durable and sustainable alternative for packaging applications.