Vena kava inferiorda trombüs ile seyreden retroperitoneal ve renal kitlelerde klinik deneyimimiz ve sonuçlarımız
Our clinical experience and outcomes in retroperitoneal and renal masses with inferior vena cava thrombus
  1. Tez No: 975821
  2. Yazar: SUZAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER UĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenal bez neoplazmları, Karsinoma-renal hücreli, Venöz tromboz, Adrenal gland neoplasms, Carcinoma-renal cell, Venous thrombosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vena kava inferior (VCI) trombüsü eşlik eden retroperitoneal ve renal kökenli malign kitleler, cerrahi yönetim açısından en karmaşık olgulardandır. Bu çalışmada, VCI trombektomisi veya kaval rezeksiyon–rekonstrüksiyon uygulanan hastaların klinik, cerrahi ve onkolojik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 2017–2025 yılları arasında opere edilen 16 olguyu kapsamaktadır. Çalışmaya, retroperitoneal veya renal kökenli malign kitleye eşlik eden VCI trombüsü veya duvar invazyonu bulunan hastalar dahil edilmiştir. Ameliyat notları, patoloji raporları, görüntüleme ve takip verileri incelenmiş; cerrahi yaklaşımlar, onarım tipleri, trombüs seviyesi (Mayo sınıflaması), komplikasyonlar, retromboz, nüks ve mortalite oranları değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 55,9 ± 9,2 yıl olup, %56,2'si kadındı. En sık tümör tipi renal hücreli karsinom (RCC; %62,5) idi. Diğer tanılar arasında adrenokortikal karsinom, feokromositoma, paraganglioma, leiomyosarkom, liposarkom ve metastatik tümör yer aldı. Trombüs düzeyi çoğunlukla Mayo Seviye II–III düzeyinde olup, bir olguda Seviye IV uzanım izlendi. En sık onarım yöntemi primer onarım (%62,5), üç hastada (%18,7) ise greft rekonstrüksiyonu uygulandı. Postoperatif retromboz oranı %31,2 olup, çoğu yüksek seviye trombüs veya greft kullanılan olgularda görüldü. Erken mortalite izlenmedi, toplam mortalite oranı %31,2 idi. RCC grubunda olguların %40'ında metastatik progresyon (en sık karaciğer, akciğer, vertebra), retroperitoneal sarkomlarda ise lokal nüks ve geç metastaz oranı %50 olarak saptandı. Adrenal ve nöroendokrin tümörlerde komplet rezeksiyon sağlanmış, sistemik tedavi sonrası uzun dönem kontrol elde edilmiş ve mortalite izlenmemiştir. Sonuç: VCI trombüsü eşlik eden retroperitoneal ve renal malignitelerde cerrahi tedavi, uygun preoperatif planlama ve deneyimli multidisipliner ekip ile uygulandığında yüksek komplikasyon riskine rağmen etkili ve potansiyel olarak küratif bir yöntemdir. Negatif cerrahi sınır elde edilmesi (R0 rezeksiyon) uzun dönem sağkalımın en güçlü belirleyicisidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Inferior vena cava (IVC) tumor thrombosis associated with retroperitoneal and renal malignancies represents one of the most challenging conditions in surgical management. This study aimed to evaluate the clinical, surgical, and oncological outcomes of patients who underwent IVC thrombectomy or caval resection–reconstruction. Materials and Methods: This retrospective study included 16 patients who underwent surgery between 2017 and 2025 at the Department of General Surgery, Ege University Faculty of Medicine. Patients with retroperitoneal or renal malignancies accompanied by IVC tumor thrombus or wall invasion were included. Operative notes, pathology reports, imaging studies, and follow-up data were reviewed. Surgical approaches, repair techniques, thrombus level (Mayo classification), complications, rethrombosis, recurrence, and mortality rates were evaluated. Results: The mean age of the patients was 55.9 ± 9.2 years, and 56.2% were female. The most common tumor type was renal cell carcinoma (RCC; 62.5%). Other diagnoses included adrenocortical carcinoma, pheochromocytoma, paraganglioma, leiomyosarcoma, liposarcoma, and metastatic tumors. Most thrombi were Mayo Level II–III, while one case extended to the right atrium (Level IV). The most frequent repair technique was primary repair (62.5%), and graft reconstruction was performed in three patients (18.7%). The postoperative rethrombosis rate was 31.2%, mostly observed in patients with high-level thrombus or graft use. No early postoperative mortality was detected, while the overall mortality rate was 31.2%. Metastatic progression occurred in 40% of RCC cases, most commonly involving the liver, lungs, and vertebrae. In retroperitoneal sarcomas, the rates of local recurrence and late metastasis were both 50%. Complete resection was achieved in adrenal and neuroendocrine tumors, with long- term control after systemic therapy and no mortality. Conclusion: In retroperitoneal and renal malignancies accompanied by IVC tumor thrombus, surgical treatment remains an effective and potentially curative option when performed by an experienced multidisciplinary team with proper preoperative planning. Achieving negative surgical margins (R0 resection) is the strongest determinant of long-term survival.