Üst üreter taşlarında (1-2 cm) ekstrakorporeal şok dalga litotripsinin (ESWL) etkinliğini öngörmede ultrason elastografinin değeri
The value of ultrasound elastography in predicting the effectiveness of extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) in upper ureteral stones (1–2 cm)
- Tez No: 975823
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: elastografi, ekstrakorporeal şok dalga litotripsi, taş sertliği, ürolitiyazis, ultrasonografi, ESWL, elastography, extracorporeal shock wave lithotripsy, stone stiffness, urolithiasis, ultrasonography, ESWL
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 1–2 cm arası üst üreter taşlarında Ekstrakorporeal Şok Dalga Litotripsi (ESWL) başarısını öngörmede shear wave elastografinin (SWE) klinik değerini araştırmaktır. Ayrıca, SWE ile ölçülen taş sertliğinin (kPa), standart olarak kullanılan Hounsfield Unit (HU) değeri ile korelasyonunu ve bu iki parametrenin tedavi başarısını bağımsız olarak öngörme gücünü değerlendirmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif çalışmaya, Mart 2024 – Eylül 2024 tarihleri arasında 1–2 cm arası üst üreter taşı olan 90 hasta dahil edildi. Hastalara ESWL öncesi BT ile HU değeri ve SWE ile taş sertliği (kPa) ölçüldü. ESWL uygulandıktan sonra tedavi başarısı, dördüncü haftada 4 mm altı fragman kalması (taşsızlık) olarak tanımlandı. Bulgular: Genel taşsızlık oranı %62.2 (n=56) bulundu. Taşsız grupta ortalama SWE (14.6 ± 6.1 kPa) ve HU (786 ± 194 HU) değerleri, taşlı gruba (SWE 27.6 ± 9.1 kPa, HU 1137 ± 195 HU) göre anlamlı derecede düşüktü (p < 0.001). ROC analizi, taşsızlığı öngörmede SWE için 21.2 kPa (Duyarlılık %89.3, Özgüllük %79.4) ve HU için 935 HU (Duyarlılık %86, Özgüllük %91) eşik değerlerini belirledi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, düşük Vücut Kitle İndeksi (VKİ) (p = 0.036), 21.2 kPa altı SWE (p = 0.026) ve 935 HU altı HU (p = 0.002) değerlerinin taşsızlık için bağımsız öngörücü faktörler olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışma, 1-2 cm üst üreter taşlarında SWE'nin, ESWL başarısını öngörmede güçlü, bağımsız ve klinik olarak anlamlı bir parametre olduğunu göstermiştir. Taş sertliği (kPa) ile HU arasında güçlü bir korelasyon bulunmuş olup, her iki parametre de taşsızlığı bağımsız olarak öngörmektedir. Radyasyonsuz ve noninvaziv bir yöntem olan SWE, ESWL öncesi hasta seçiminde BT'ye değerli bir alternatif sunmaktadır. Bu araştırma, literatürde üreter taşlarında SWE kullanımını inceleyen ilk çalışmalardan biri olmasıyla da önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the clinical value of shear wave elastography (SWE) in predicting Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL) success for 1–2 cm upper ureteral stones. It also aimed to evaluate the correlation between stone stiffness measured by SWE (kPa) and Hounsfield Unit (HU) values, and their independent predictive power for treatment success. Materials and Methods: This prospective study included 90 patients with 1– 2 cm upper ureteral stones between March 2024 and September 2024. Prior to ESWL, all patients underwent HU measurement via CT and stone stiffness (kPa) measurement using SWE. ESWL was performed, and treatment success was defined as stone-free status (<4 mm fragments) at the fourth week. Results: The overall stone-free rate was 62.2% (n=56). The mean SWE (14.6 ± 6.1 kPa) and HU (786 ± 194 HU) values in the stone-free group were significantly lower than in the non-stone-free group (SWE 27.6 ± 9.1 kPa; HU 1137 ± 195 HU) (p < 0.001 for both). ROC analysis identified optimal cut-off values of 21.2 kPa for SWE (Sensitivity 89.3%, Specificity 79.4%) and 935 HU for HU (Sensitivity 86%, Specificity 91%) in predicting stone-free status. Multivariate logistic regression analysis identified low Body Mass Index (BMI) (p = 0.036), SWE < 21.2 kPa (p = 0.026), and HU < 935 HU (p = 0.002) as independent predictors of success. Conclusion: This study demonstrates that SWE is a strong, independent, and clinically significant parameter for predicting ESWL success in 1-2 cm upper ureteral stones. A strong correlation was found between stone stiffness (kPa) and HU, with both parameters independently predicting stone-free status. As a radiation-free and non-invasive method, SWE offers a valuable alternative to CT in pre-ESWL patient selection. This research is also significant as one of the first studies to examine the use of SWE for ureteral stones in the literature.