B2 düzeyi okuma kazanımları açısından çocuk kitapları
Children's books in terms of B2 level reading outcomes
- Tez No: 975834
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil işlevleri, Okuma becerileri, Yabancı dil öğretimi, Çocuk edebiyatı, Language functions, Reading skills, Foreign language teaching, Children’s literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Türkçe, yabancı dil olarak öğretimi bağlamında gelişmekte olan bir alan olmakla birlikte, özellikle öğretim materyalleri ve okuma metinleri açısından belirgin eksiklikler barındırmaktadır. Ana dili Türkçe olan bireylerin dil öğrenme sürecinde ilk karşılaştıkları metinlerin genellikle çocuk edebiyatı eserleri olduğu dikkate alındığında, bu tür metinlerin yabancılara Türkçe öğretiminde destekleyici materyal olarak kullanılabilirliği araştırmaya değer bir konu hâline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, on yerli çocuk kitabının B2 düzeyi yabancı öğrencilerin okuma becerisi kazanımlarını hangi ölçüde desteklediğini belirlemek ve temalara göre güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymaktır. Araştırmada inceleme nesnesini, Şengül'ün (2023) çalışmasında 400 öğrenci üzerinde yapılan anket sonucunda belirlenen ve çocuklar arasında en çok okunan eserlerden seçilen 10 yerli çocuk kitabı oluşturmaktadır. Veriler, doküman analizi yöntemiyle toplanmış ve nitel araştırma ilkelerine uygun biçimde çözümlenmiştir. Bulgular, çocuk kitaplarının ağırlıklı olarak dil işlevleri (%32,6), metin türü ve anlatım teknikleri (%29,2) ve bağdaşıklık - tutarlılık (%16,8) temalarında katkı sunduğunu ortaya koymaktadır. Buna karşın iletişim - ifade becerileri (%10,0) ve söz varlığı (%8,2) daha sınırlı, kültür- kültürlerarasılık (%2,0) ile üst düzey düşünme becerileri (%1,2) ise nispeten düşük düzeyde desteklenmiş; görsel kodlama ve dil öğrenme alanları temaları hiç yer almamıştır. Toplam 4970 örnekten hareketle, her bir kazanıma ilişkin örnekler kitapların ilgili sayfa numaralarıyla birlikte sunulmuştur. Bu özellik, çalışmayı eğitimciler için doğrudan kullanılabilecek pratik bir başvuru kaynağı hâline getirmektedir. Kitapların katkıları eşit dağılmamış; bazıları geniş kazanım çeşitliliği sunarken, bazıları belirli alanlarda yoğunlaşmıştır. Bu araştırmadan elde edilen eğilimler ve yapılan incelemeler doğrultusunda geliştirilen önerilerin, metin seçimi ve materyal geliştirme süreçlerine yön vereceği ve alan yazına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The teaching of Turkish as a foreign language is a growing field that still faces notable gaps, particularly regarding teaching materials and reading texts. Considering that children's literature often constitutes the first texts encountered by native Turkish speakers, examining their potential as supplementary resources for foreign language learners is a valuable area of inquiry. This study investigates the extent to which ten local children's books support B2-level learners' reading comprehension outcomes, focusing on their thematic strengths and limitations. The corpus was drawn from Şengül's (2023) survey of 400 students, from which the most frequently read works were selected. Data were collected through document analysis and evaluated within a qualitative framework. Results show that the books primarily support language functions (32.6%), text type and narrative techniques (29.2%), and cohesion - coherence (16.8%). By contrast, communication - expression skills (10.0%) and vocabulary (8.2%) were less frequent, while culture - interculturality (2.0%) and higher-order thinking skills (1.2%) appeared only at minimal levels. No examples were found for visual literacy or language learning strategies. In total, 4,970 instances were identified, with contextualized examples and page references provided for each outcome. This makes the study a practical reference for educators aiming to align instructional goals with authentic materials. Overall, the findings highlight that while some books provide a broad range of learning opportunities, others concentrate on narrower thematic areas. The study contributes to the literature by offering systematic evidence on the pedagogical value of children's literature in B2-level Turkish instruction and by informing material selection and curriculum design.