Elektrikli araç pazarı: Altyapı, ekonomik ve çevresel etkileri
Electric vehicle market: Infrastructure, economic, andenvironmental impacts
- Tez No: 975838
- Danışmanlar: DOÇ. BURCU ORALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Araçlar, Lityum-iyon Pil Pazarı, Şarj Altyapısı, Karbon Yoğunluğu, Sürdürülebilir Hareketlilik, Electric Vehicles, Lithium-ion Battery Market, Charging Infrastructure, Carbon Intensity, Sustainable Mobility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Atılgan ŞB., Elektrikli Araç Pazarı: Alyapı, Ekonomik Ve Çevresel Etkileri, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri, 2025. Lityum-iyon batarya teknolojisi, enerji depolama ve elektrikli araç sektörlerinde yaşanan dönüşümün merkezinde yer almaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının giderek yaygınlaşması ve enerji depolama çözümlerine olan talebin artması, bu teknolojiyi küresel enerji dönüşümünün en stratejik bileşenlerinden biri haline getirmiştir. 2024 yılı itibarıyla batarya pazarının yıllık büyüme hızının yaklaşık %20 düzeyinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu büyümenin en temel belirleyicilerinden biri ise elektrikli araç pazarında gözlemlenen hızlı artıştır. Bu çalışmada yapılan regresyon analizleri, elektrikli araç satış oranlarının (EV sales share percent) çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Kullanılan bağımsız değişkenler arasında elektrikli araç şarj altyapısının yoğunluğu (EV charging points), elektrikli araç stok oranı (EV stock share percent), nüfus büyüklüğü (Population), kişi başına düşen gelir (GDP per capita), enerji yoğunluğu (TES/GDP) ve enerji üretiminin karbon yoğunluğu (CO₂/TES) yer almaktadır. Bulgular, bu değişkenlerin elektrikli araç satış oranlarındaki değişimleri yüksek oranda açıkladığını göstermektedir. Özellikle şarj altyapısının genişlemesi, elektrikli araçların satış ve kullanım oranlarını artıran en kritik faktörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, enerji yoğunluğunun azalması ve enerji üretimindeki karbon yoğunluğunun düşmesi, çevresel sürdürülebilirlik politikalarının EV pazar payı üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir. Ayrıca nüfus büyüklüğü ve kişi başına düşen gelir gibi makroekonomik göstergeler de pazarın büyüme kapasitesini belirleyen önemli unsurlardır. Sonuç olarak, elde edilen bulgular, lityum-iyon batarya teknolojisinin yalnızca teknolojik ilerlemelerle değil; aynı zamanda altyapısal, çevresel ve ekonomik faktörlerle de şekillendiğini ortaya koymaktadır. Şarj altyapısının güçlendirilmesi, karbon yoğunluğunu azaltmaya yönelik politikaların sürdürülmesi ve kişi başına gelirin artışı, hem elektrikli araç satışlarını hem de batarya teknolojisine olan talebi hızlandırmaktadır. Bu açıdan, çalışmanın sonuçları, politika yapıcılar, yatırımcılar ve sektör aktörleri için yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Atılgan, ŞB., 2025 " Electric Vehicle Market: Infrastructure, Economic, and Environmental Impacts, Nuh Naci Yazgan University, Institute of Graduate Studies, Department of Business Administration, Master's Thesis, Kayseri, 2025. Lithium-ion battery technology lies at the center of the ongoing transformation in the fields of energy storage and electric vehicles. With the increasing adoption of renewable energy sources and the growing demand for energy storage solutions, this technology has become one of the most strategic components of the global energy transition. As of 2024, the annual growth rate of the battery market is expected to reach approximately 20%. One of the key drivers of this growth is the rapid expansion of the electric vehicle market. In this study, the regression analyses revealed that the share of electric vehicle sales exhibits a multidimensional structure. The independent variables included in the models consist of the density of electric vehicle charging infrastructure (EV charging points), the stock share of electric vehicles (EV stock share percent), population size (Population), per capita income (GDP per capita), energy intensity (TES/GDP), and the carbon intensity of energy production (CO₂/TES). The findings indicate that these variables significantly explain the variations in electric vehicle sales shares. In particular, the expansion of charging infrastructure stands out as one of the most critical factors that increase both the sales and adoption of electric vehicles. Moreover, the reduction in energy intensity and the decline in the carbon intensity of energy production highlight the positive effects of environmental sustainability policies on EV market shares. Macroeconomic indicators such as population size and per capita income also emerge as important determinants shaping the market's growth potential. In conclusion, the results demonstrate that lithium-ion battery technology is influenced not only by technological advancements but also by infrastructural, environmental, and economic factors. Strengthening charging infrastructure, pursuing policies aimed at reducing carbon intensity, and increasing per capita income will collectively accelerate both electric vehicle adoption and the demand for battery technologies. From this perspective, the findings of this study provide valuable insights for policymakers, investors, and industry stakeholders.