Bir üniversitenin tıp fakültesi 1. ve 6. sınıf öğrencilerinin organ bağışı ve nakli hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes, and behaviors of first- and sixth-year medical faculty students at a university's faculty of medicine regarding organ donation and transplantation
  1. Tez No: 975917
  2. Yazar: UMUT CANITEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Organ Bağışı, Organ Nakli, Tıp Fakültesi Öğrencileri, Zonguldak, Tutum, Davranış, Family Medicine, Medical Students, Organ Donation, Organ Transplantation, Zonguldak, Knowledge, Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Umut CANITEZ, Bir Üniversitenin Tıp Fakültesi 1. Ve 6. Sınıf Öğrencilerinin Organ Bağışı Ve Nakli Hakkında Bilgi, Tutum Ve Davranışlarının Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2025 Amaç: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 1. ve 6. sınıf öğrencilerinin Organ-Doku Bağışı ve Transplantasyon Bilgi Ölçeği (ODB-BÖ) aracılığıyla bilgi düzeylerini tespit etmek ve Organ Bağışı Tutum Ölçeği (ODAS) kullanılarak tutum ve davranışlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Ayrıca, her iki sınıf arasında bu ölçeklerden alınan puanlar açısından farklılıkları incelemek, ODB-BÖ ile ODAS skorları arasındaki olası ilişkileri ve bu skorların demografik verilerle bağıntısını belirleyerek tıp fakültesi öğrenim hayatının konu hakkında farkındalık oluşturmada ne derecede katkı sağladığını tespit etmeye çalışmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma; nicel ve kesitsel-tanımlayıcı tipte bir araştırma olup Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde 1. ve 6. sınıfta öğrenim gören 323 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 323 bireyin 168'i (%52) 1. sınıf ve 155'i (%48) 6. sınıf öğrencisidir. Organ bağışı ve nakli konusunda bir eğitim almış olma durumu açısından 1. ve 6. Sınıfta öğrenim gören katılımcılarımız arasında anlamlı fark tespit edilmedi. 6. sınıf öğrencilerinin ODB-BÖ'den aldıkları toplam puan ortancası 1. sınıfa göre anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. 6. Sınıf öğrencilerinin ODAS alt boyutlarına göre organ bağışına yönelik daha olumlu tutum sergilediği tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışma, tıp fakültesi öğrencisi katılımcılarımızın öğrenim hayatlarında organ bağışı ve nakli konusunda her ne kadar direkt bir eğitim almasalar da tıp fakültesinde almış oldukları bütün eğitimin konu hakkında bilgi düzeylerini yükselttiği ve tutumlarını pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Bilgi düzeyi yükseldikçe organ bağışına yönelik tutumun da pozitif etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Umut CANITEZ, Evaluation of the Knowledge, Attitudes, and Behaviors of First- and Sixth-Year Medical Faculty Students at a University's Faculty of Medicine Regarding Organ Donation and Transplantation, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Medical Specialization Thesis, Zonguldak, 2025 Objective: The aim of this study is to assess the level of knowledge regarding organ and tissue donation among first- and sixth-grade students of Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine using the Organ-Tissue Donation Knowledge Scale (OTD-KS) and to evaluate their attitudes and behaviors using the Organ Donation Attitude Scale (ODAS). The study also investigates score differences between the two years, explores correlations between OTD-KS and ODAS scores, and examines their relationship with demographic data to assess the impact of medical education on awareness. Materials and Methods: This is a quantitative, cross-sectional, descriptive study conducted with 323 individuals studying in the first and sixth grades of the 2024-2025 academic year at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine. Results: Among the 323 participants, 168 (52%) were first-grade and 155 (48%) were sixth-grade students. There was no significant difference between the two groups regarding prior education on organ donation and transplantation. However, sixth-grade students had a significantly higher median OTD-KS score than first-grade students and showed more positive attitudes in ODAS sub-dimensions. Conclusion: The findings show that although medical students may not receive formal education on organ donation and transplantation, the overall curriculum increases knowledge and fosters more positive attitudes. A higher level of knowledge was associated with more favorable attitudes toward organ donation.