Mekanik bel ağrısı olan rekreasyonel tenis oyuncularında egzersize ek omurga mobilizasyonu uygulamasının ağrı, esneklik, kuvvet, denge ve performans üzerine etkisi
The effect of adding spinal mobilization to an exercise program on pain, flexibility, strength, balance, and performance in recreational tennis players with mechanical low back pain
  1. Tez No: 975916
  2. Yazar: ECENUR ŞEREMET GEDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRSAD ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik Bel Ağrısı, Rekreasyonel Tenis, Egzersiz Tedavisi, Omurga Mobilizasyonu, Mechanical Low Back Pain, Recreational Tennis, Exercise Therapy, Spinal Mobilization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mekanik bel ağrısı olan rekreasyonel tenis oyuncularında ev egzersiz programına ek olarak uygulanan omurga mobilizasyonunun ağrı, denge, performans, esneklik ve kuvvet üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Yöntem: Bu prospektif, tek kör, randomize kontrollü çalışmaya mekanik bel ağrısı olan 31 rekreasyonel tenis oyuncusu dahil edilerek iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu (KG) (n=15), üç hafta boyunca toplam 21 seanslık yapılandırılmış bir ev egzersiz programı uyguladı. Deney grubu (DG) (n=16) ise aynı programa ek olarak, başlangıçta ve haftada bir kez olmak üzere üç hafta süresince toplam dört seans omurga mobilizasyonu tedavisi aldı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirmelerde; gece ağrısı, fiziksel aktivite ve istirahat sırasındaki Vizüel Analog Skala (VAS), Y Denge Testi, Dikey Sıçrama Testi, Otur-Uzan Eriş Testi ve sırt, göğüs ve bacak dinamometresi kullanıldı. Bulgular: DG'de, tedavi öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında, sol alt ekstremite Y Denge Testi (p=0,01) ve Dikey Sıçrama Testi'nde (p=0,00) istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Her iki grupta da, fiziksel aktivite, istirahat ve gece ağrısı VAS skorları, Otur-Uzan Eriş Testi ve sağ alt ekstremite Y Denge Testi değerlerinde tedavi öncesi-sonrası karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu (tüm testler için p=0,01). Gruplar arası karşılaştırmalarda, tedavi öncesi değerlerde anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), tedavi sonrasında fiziksel aktivite (p=0,00) ve gece ağrısı (p=0,00) VAS skorları ile Dikey Sıçrama Testi'nde (p=0, 04) istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, ev egzersiz programına eklenen omurga mobilizasyonu uygulamalarının, yalnızca egzersiz tedavisine kıyasla ağrıyı azaltmada, esnekliği artırmada ve performansı geliştirmede daha üstün olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objectives: To investigate the effectiveness of spinal mobilization on pain, balance, performance, flexibility, and strength in recreational tennis players with mechanical low back pain. Methods: In this prospective, single-blind, randomized controlled trial, 31 recreational tennis players with mechanical low back pain were included and allocated into two groups. The control group (CG) (n=15) performed an exercise treatment as structured home program for three weeks, consisting of 21 sessions. The experimental group (EG) (n=16) performed the same program combined with spinal mobilization treatment at baseline and once a week, consisting of four sessions in three weeks. In pre- and post- study evaluations, Visual Analog Scale during physical activity, rest, and sleep; the Y Balance Test; the Vertical Jump Test; the Sit-and-Reach Test; and back, chest, and leg dynamometer were used. Results: There were statistically significant differences in pre- and post- values of the Y balance test in left lower extremity (p=0,01) and vertical jump test (p=0,00) in the EG only. There were statistically significant differences in visual analog scores for physical activity, rest, and sleep, Sit-and-Reach Test, Y balance test in right lower extremity in both groups (p=0,00 for all in both groups). There were statistically significant differences in post- values of the visual analog scale in physical activity(p=0,01) and sleep (p=0,01), also in the vertical jump (p=0,04) while there were any significant differences in pre- values of that (p>0,05). Conclusion: In our study, the addition of spinal mobilization to therapeutic exercise treatment was found superior to only exercise treatment for improve pain flexibility, and performance in recreational tennis players with mechanical low back pain.