Sıçanlarda oluşturulan faringokutanöz fistül modelinde lokal insülin enjeksiyonunun yara iyileşmesi üzerindeki etkinliğinin incelenmesi
Evaluation of the effect of local insulin injection on wound healing in a rat model of pharyngocutaneous fistula
- Tez No: 975921
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ZER TOROS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: faringokutanöz fistül, insülin, lokal uygulama, yara iyileşmesi, pharyngocutaneous fistula, insulin, local administration, wound healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Faringokutanöz fistül (FKF), total larenjektomi sonrası görülen, hastanede yatış süresini uzatıp, tıbbi maliyetleri arttıran en önemli komplikasyonlardan biridir. FKF; hastaların postoperatif yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği gibi, rehabilitasyonu geciktirebilir, adjuvan tedaviyi erteleyebilir ve tedavi edilmezse derin boyun enfeksiyonu, karotis rüptürü gibi hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabilir. Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan sıçan FKF modelinde lokal insülin enjeksiyonunun fistül yara iyileşmesi üzerindeki etkilerinin histopatolojik ve makroskopik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 200-300 gram ağırlığında 30 adet Sprague Dawley cinsi dişi sıçan dahil edilmiştir. Tüm deneklerde standart FKF modeli oluşturmak amacıyla faringotomi yapılarak primer kapatma uygulandı. Hayvanlar rastgele kontrol (n=15) ve insülin (n=15) gruplarına ayrıldı. İnsülin grubuna, yara bölgesi dört eşit kadrana ayrılarak her kadrana eşit miktarda olmak üzere, günde bir kez, 7 gün boyunca 1 U/kg insan rekombinant insülin (1U/mL) subdermal olarak uygulandı. Kontrol grubuna aynı yöntemle 1 mL/kg serum fizyolojik enjekte edildi. Postoperatif 7. gün sonunda tüm denekler (n=28) sakrifiye edilip, fistül bölgesi makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Makroskopik incelemede sakrifiye edilen hayvanların boyun bölgesi, yara yerinde açıklık, tükürük ve gıda artığı birikimi değerlendirilerek fistül varlığı açısından skorlandı. Histopatolojik incelemede inflamatuar hücre infiltrasyonu, fibroblast aktivitesi, neovaskülarizasyon ve kolajen birikimi parametreleri puanlanarak gruplar arasındaki farklılıklar değerlendirildi. Bulgular: Makroskopik değerlendirmede 7. günün sonunda faringokutanöz fistül persistansı, kontrol grubunda insülin grubundaki sıçanlara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,001; p<0,01). Mikroskopik incelemede insülin grubunda inflamatuar hücre infiltrasyonu anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0,002;p<0,01). Fibroblast aktivitesi insülin grubunda artmış olup istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (p=0,037; p<0,05). Neovaskülarizasyon ve kolajen birikimi açısından iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Lokal insülin uygulaması, dokuda inflamatuar yanıtı azaltıp fibroblast aktivitesini arttırarak yara iyileşmesini ve FKF'nin kapanmasını anlamlı şekilde hızlandırmıştır. Bu bulgular, insülinin faringokutanöz fistül tedavisinde yardımcı bir ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Düşük maliyeti, kolay ulaşılabilirliği ve FDA (Food and Drug Administration) onaylı güvenilirlik profili göz önünde bulundurulduğunda, insülin klinik uygulamalarda lokal kullanım için umut verici bir adaydır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pharyngocutaneous fistula (PCF) is one of the most significant complications following total laryngectomy, prolonging hospital stay and increasing medical costs. PCF adversely affects patients' postoperative quality of life, may delay rehabilitation, postpone adjuvant therapy and, if left untreated, can lead to life-threatening consequences such as deep neck infection or carotid rupture. This study aimed to evaluate, both histopathologically and macroscopically, the effects of local insulin injection on fistula wound healing in an experimentally induced rat PCF model. Materials and Methods: Thirty female Sprague Dawley rats, weighing 200–300 g, were included. To establish a standard PCF model, pharyngotomy with primary closure was performed in all animals. The rats were randomly assigned to a control group (n = 15) or an insulin group (n = 15). In the insulin group, recombinant human insulin (1 U/kg, 1 U/mL) was injected subdermally once daily for seven days, with equal doses administered to four quadrants of the wound site. The control group received 1 mL/kg normal saline using the same method. On postoperative day 7, all surviving rats (n = 28) were sacrificed, and the fistula region was evaluated macroscopically and histopathologically. Macroscopic assessment included inspection of the neck for wound dehiscence, presence of saliva, and food debris to determine fistula persistence. Histopathological evaluation scored inflammatory cell infiltration, fibroblast activity, neovascularization, and collagen deposition to compare intergroup differences. Results: On day 7, the persistence of pharyngocutaneous fistula was significantly higher in the control group compared with the insulin group (p = 0.001; p < 0.01). Microscopically, inflammatory cell infiltration was significantly lower in the insulin group (p = 0.002; p < 0.01). Fibroblast activity was increased in the insulin group, with a statistically significant difference (p = 0.037; p < 0.05). No significant differences were observed between the groups in terms of neovascularization or collagen deposition (p > 0.05). Conclusion: Local insulin administration significantly accelerated wound healing and the closure of PCF by reducing inflammatory response and enhancing fibroblast activity. These findings suggest that insulin may serve as an adjunctive therapeutic agent in the management of pharyngocutaneous fistula. Considering its low cost, wide availability, and FDA-approved safety profile, insulin represents a promising candidate for local clinical application.