Komplet ve parsiyel mol hidatiformda galektin gen ekspresyonlarının araştırılması
Investigation of galectin gene expressions in complete and partial hydatidiform mole
- Tez No: 975922
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE CANACANKATAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM YALAZA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Galektinler, Gestasyonel trofoblastik hastalık, Molar gebelik, Plasenta, Galectins, Gestational trophoblastic disease, Hydatidiform mole, Placenta
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Gestasyonel trofoblastik hastalıklar (GTD), atipik trofoblastların anormal hücresel proliferasyonu ile karakterize edilen bir grup hastalıktır ve mol hidatiformları (HM), invazif molleri, koryokarsinomları, plasental bölge trofoblastik tümörlerini ve epiteloid trofoblastik tümörleri içerir. HM' nin komplet mol hidatiform (CHM) ve parsiyel mol hidatiform (PHM) olmak üzere 2 tipi bulunmaktadır. Galektinler (Gal) hücre döngüsü, adezyon, sinyal yolakları, enflamasyon, proliferasyon ve immün yanıtının düzenlemesi gibi birçok hücresel süreci kontrol eder. Bu çalışmada Gal-1, Gal-2, Gal-3, Gal-7, Gal-8, Gal-9, Gal-10, Gal-12, Gal-13 ve Gal-16 ekspresyon düzeyleri CHM ve PHM'de araştırılmıştır. Bu çalışmaya sağlıklı plasenta dokularından oluşan Kontrol Grubu (n=25), PHM tanısı almış gebelik materyallerine ait dokular PHM Grubu (n=25) ve CHM tanısı almış gebelik materyallerine ait dokular CHM Grubu (n=25) dahil edilmiştir. Gen ekspresyon analizleri RT-PCR yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Gal-3, Gal-7, Gal-8, Gal-9, Gal-12, Gal-13 ve Gal-16 ekspresyon düzeyleri CHM ve PHM Gruplarında Kontrol Grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak artmıştır (p < 0,05). Gal-1 ve Gal-2 ekspresyon düzeyleri ise benzer şekilde Kontrol Grubu ile karşılaştırıldığında CHM ve PHM Gruplarında anlamlı olarak artmış olup, CHM Grubunda ise PHM Grubuna göre anlamlı olarak azalma göstermiştir (p < 0,05). Gal-10 ekspresyon düzeyleri Kontrol Grubu ile karşılaştırıldığında PHM Grubunda azalma gözlenirken, CHM Grubunda ise anlamlı bir artış saptanmıştır (p < 0,05). Sonuç olarak; Gal-1, Gal-2, Gal-3, Gal-7, Gal-8, Gal-9, Gal-10, Gal-12, Gal-13 ve Gal-16 düzeylerinin CHM ve PHM'de farklılık göstermesi, bu moleküllerin CHM ve PHM'nin patogenezinde etkin olduğunun önemli bir göstergesi olup; bu çalışma CHM ve PHM'nin patogenezinin daha iyi anlaşılmasına, uygun tanı ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Gestational trophoblastic diseases (GTD) are a group of disorders characterized by abnormal cellular proliferation of atypical trophoblasts and include hydatidiform moles (HM), invasive moles, choriocarcinomas, placental site trophoblastic tumors, and epithelioid trophoblastic tumors. There are two types of HM: complete hydatidiform mole (CHM) and partial hydatidiform mole (PHM). Galectins (Gal) control many cellular processes, including cell cycle, adhesion, signaling pathways, inflammation, proliferation, and regulation of the immune response. In this study, expression levels of Gal-1, Gal-2, Gal-3, Gal-7, Gal-8, Gal-9, Gal-10, Gal-12, Gal-13, and Gal-16 were investigated in CHM and PHM. This study included the Control Group (n=25) consisting of healthy placental tissues, the PHM Group (n=25) consisting of tissues from pregnancy materials diagnosed with PHM, and the CHM Group (n=25) consisting of tissues from pregnancy materials diagnosed with CHM. Gene expression analyses were performed using the RT-PCR method. Expression levels of Gal-3, Gal-7, Gal-8, Gal-9, Gal-12, Gal-13, and Gal-16 were significantly increased in the CHM and PHM Groups compared to the Control Group (p < 0.05). Gal-1 and Gal-2 expression levels were similarly significantly increased in the CHM and PHM Groups compared to the Control Group, while they were significantly decreased in the CHM Group compared to the PHM Group (p < 0.05). Gal-10 expression levels were significantly decreased in the PHM Group compared to the Control Group, while a significant increase was detected in the CHM Group (p < 0.05). In conclusion, the difference in Gal-1, Gal-2, Gal-3, Gal-7, Gal-8, Gal-9, Gal-10, Gal-12, Gal-13 and Gal-16 levels in CHM and PHM is an important indicator that these molecules are effective in the pathogenesis of CHM and PHM; this study will contribute to a better understanding of the pathogenesis of CHM and PHM and to the development of appropriate diagnostic and therapeutic strategies.