İmmunglobulin A nefropatisinde hematolojik parametrelerin hastalık prognozu ve renal sağkalımla ilişkisi
Relationship of hematological parameters with disease prognosis and renal survival in immunoglobulin A nephropathy
- Tez No: 975932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA DELİGÖZ BİLDACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: IgAN, Hemogram, Nötrofil, Monosit, Lenfosit, Trombosit, Oran, Renal progresyon, Böbrek sağkalımı, IgAN, Complete blood count, Neutrophil, Monocyte, Lymphocyte, Platelet, Ratio, Renal progression, Renal survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Immunglobulin A Nefropatisi (IgAN) dünya genelinde en sık görülen primer glomerülonefrittir ve klinik seyri oldukça heterojendir. Son yıllarda tam kan sayımından elde edilen hematolojik inflamasyon belirteçlerinin (NLO, TLO, MLO, NMO, SII) böbrek hastalıklarında prognostik değer taşıyabileceği öne sürülmüştür. Bu çalışmada, IgAN tanılı hastalarda bu parametrelerin tedavi yanıtı ve renal progresyon ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2000–Nisan 2025 tarihleri arasında böbrek biyopsisi ile IgAN tanısı konulan ve en az 24 ay takip edilen 61 hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik, klinik ve laboratuvar veriler kaydedildi. Hematolojik parametrelerden NLO, TLO, MLO, NMO ve SII hesaplandı. Altıncı ay proteinüri yanıtı; tam yanıt (<300 mg/gün), parsiyel yanıt (başlangıca göre ≥%50 azalma) ve yanıtsız olarak sınıflandırıldı. Renal progresyon, 24. ayda tGFH'da ≥%40 azalma olarak tanımlandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 61 IgAN hastasının yaş ortalaması 42,7±12,3 yıl olup, hastaların %67,2'si erkekti. Ortalama bazal tGFH 72,9±32,5 mL/dk/1,73 m² iken, medyan proteinüri düzeyi 1,44 g/gün (IQR: 0,91–2,53) olarak saptandı. Altıncı ay tedavi yanıtı incelendiğinde, başlangıç proteinürisi ve serum albümin düzeylerinin gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdiği belirlendi (p<0,05). Buna karşın NLO, TLO, MLO, NMO ve SII değerleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Yirmi dördüncü ayda renal progresyon gelişen hastalar değerlendirildiğinde, hematolojik inflamasyon parametrelerinin prognoz üzerine bir etkisinin olmadığı görüldü. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde bazal tGFH renal progresyon için bir risk faktörü olarak bulundu (p<0,05). Sonuç: IgAN hastalarında hematolojik inflamasyon parametrelerinin (NLO, TLO, MLO, NMO, SII) tedavi yanıtı veya 24 aylık renal sağkalım ile anlamlı ilişkisi saptanmadı. Buna karşın bazal tGFH, renal sağkalım için en güçlü öngördürücü olarak bulundu. Bu sonuçlar, risk öngörüsünde geleneksel parametrelerin önemini koruduğunu ve hematolojik indekslerin prognostik değerinin daha geniş örneklemli, prospektif çalışmalarla araştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Immunoglobulin A nephropathy (IgAN) is the most common primary glomerulonephritis worldwide, and its clinical course is highly heterogeneous. In recent years, hematological inflammatory markers derived from complete blood count (such as NLR, PLR, MLR, NMR, and SII) have been suggested to possess prognostic value in kidney diseases. This study aimed to investigate the association of these parameters with treatment response and renal progression in patients diagnosed with IgAN. Materials and Methods: A total of 61 patients who were diagnosed with IgAN by kidney biopsy between January 2000 and April 2025 and followed for at least 24 months were retrospectively analyzed. Demographic, clinical, and laboratory data were recorded. Hematological parameters including NLR, PLR, MLR, NMR, and SII were calculated. The 6-month proteinuria response was classified as complete response (<300 mg/day), partial response (≥50% reduction from baseline), or no response. Renal progression was defined as a ≥40% decline in eGFR at 24 months. Results: The mean age of the patients was 42.7 ± 12.3 years, and 67.2% were male. The mean baseline eGFR was 72.9 ± 32.5 mL/min/1.73 m², and the median proteinuria level was 1.44 g/day (IQR: 0.91–2.53). Analysis of treatment response at 6 months revealed significant differences in baseline proteinuria and serum albumin levels among the groups (p<0.05). However, there were no significant differences in NLR, PLR, MLR, NMR, or SII between the groups. Evaluation of patients who developed renal progression at 24 months showed that hematological inflammatory markers had no significant impact on prognosis. In multivariable logistic regression analysis, baseline eGFR was identified as a significant risk factor for renal progression (p<0.05). Conclusion: Hematological inflammatory parameters (NLR, PLR, MLR, NMR, SII) were not significantly associated with treatment response or 24-month renal survival in patients with IgAN. Baseline eGFR was found to be the strongest predictor of renal survival. These results suggest that traditional parameters remain important in risk prediction, and that the prognostic value of hematological indices should be investigated in larger, prospective studies.