Bir grup bireyde hyoid kemik morfolojisi ve stiloid proses uzunluğu arasındaki ilişkinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between hyoid bone morphology and styloid process length in a group of individuals using cone beam computed tomography
  1. Tez No: 975933
  2. Yazar: MÜRŞİDE BURCU KİRİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL AVCU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hyoid kemik, stiloid proses, stilohyoid kompleks, küçük boynuz-gövde açısı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Hyoid bone, styloid process, stylohyoid complex, lesser horn-body angle, cone beam computed tomography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Hyoid kemik, baş-boyun bölgesi için yapısal ve fonksiyonel açıdan son derece önemlidir. Vücutta başka kemiklerle doğrudan eklem yapmayan tek kemik olarak çevresindeki dokulara kaslar ve ligamentlerle bağlanır. Bu özelliği sayesinde yutma, konuşma ve nefes alma gibi temel yaşamsal fonksiyonlarda rol oynar. Stilohyoid kompleks baş-boyun bölgesindeki damar ve sinir yapılarla yakın ilişkilidir. Bu nedenle stiloid prosesin uzaması veya ligament kalsifikasyonları Eagle Sendromu ya da stilokarotid sendrom gibi klinik durumlara neden olabilmektedir. Çalışmanın amacı; konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile erişkin bireylerde hyoid kemik morfolojik tipleri, stiloid proses uzunluğu, uzama tipi, angulasyonu ve kalsifikasyon paterni incelenerek, bu iki yapı arasındaki morfometrik ilişkinin saptanmasıdır. Ayrıca literatürde sınırlı incelenen hyoid kemiğin küçük boynuzunun, gövde ile arasındaki açı ilk kez ölçülerek de yapısal farklılıklarla olan ilişkisinin belirlenmesi hedeflenmiştir. 338 bireyin görüntülerindeki ölçüm sonuçlarına göre; sağ ve sol stiloid proses uzunlukları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak erkeklerde stiloid proses uzunlukları her iki tarafta kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fazla bulunmuştur. En sık stiloid proses uzama tipi Tip I (uzamış), en yaygın kalsifikasyon paterni ise Tip II (kısmi kalsifikasyon) olarak belirlenmiştir; bu parametreler genellikle bilateral ve simetriktir. Medio-lateral angulasyon ile antero-posterior angulasyon ölçümleri de sağ ve sol tarafta benzer olup, cinsiyet ve hyoid morfolojisi açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Tüm bireylerde en yaygın hyoid morfolojisi Tip U- olarak sınıflandırılmıştır. Cinsiyetlere göre ise kadınlarda Tip B-, erkeklerde ise Tip U- en yaygın gruptur. Hyoid morfolojisi ile stiloid proses uzunluğu, uzama tipi, kalsifikasyon paterni ve açısal parametreler arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. İlginç olarak Tip V- hyoid morfolojisine sahip bireylerde stiloid proses daha kısa, küçük boynuz-gövde açısı daha fazla olmasına rağmen bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir. Sonuç olarak hyoid kemik ve stiloid proses morfolojisinin büyük oranda bilateral benzerlik gösterdiği, ölçümler arasında sınırlı düzeyde korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu yapıların sağ-sol simetrisi ise bölgedeki fonksiyonel bütünlüğü desteklemektedir. Stilohyoid kompleks ve hyoid kemik morfolojisindeki bireysel farklılıklar ise yalnızca anatomik açıdan değil, aynı zamanda adli tıp ve antropolojik çalışmalarda cinsiyet ve kimlik belirlemede de tanımlayıcıdır.
Özet (Çeviri)
The hyoid bone is extremely important for the head and neck region in terms of structure and function. It is the only bone in the body that does not form a joint with other bones but is connected to the surrounding tissues by muscles and ligaments. This feature allows it to play a role in basic life functions such as swallowing, speaking, and breathing. The stylohyoid complex is closely related to the vascular and neural structures in the head and neck region. Therefore, elongation of the styloid process or ligament calcifications can cause clinical conditions such as Eagle syndrome or stylo-carotid syndrome. The aim of this study is to investigate the morphological types of the hyoid bone, styloid process length, elongation type, angulation, and calcification pattern in adults using cone beam computed tomography, and to determine the morphometric relationship between these two structures. Additionally, the angle between the lesser horn and the body of the hyoid bone, which has been limitedly studied in the literature, was measured for the first time to determine its relationship with structural differences. According to the measurement results of the images of 338 individuals, no significant difference was found between the lengths of the right and left styloid processes. However, in males, the lengths of the styloid processes were found to be statistically significantly longer on both sides than in females. The most common styloid process elongation type was Type I (elongated), and the most common calcification pattern was Type II (partial calcification); these parameters were generally bilateral and symmetrical. Medio-lateral angulation and antero-posterior angulation measurements were also similar on the right and left sides, with no significant differences in terms of gender and hyoid morphology. The most common hyoid morphology in all individuals was classified as Type U-. Type B- was most frequent in women and Type U- in men. No statistically significant relationship was found between hyoid morphology and styloid process length, elongation type, calcification pattern, and angular parameters. Interestingly, although the styloid process was shorter and the lesser horn-body angle was greater in individuals with Type V- hyoid morphology, these differences were not statistically significant. As a result, it was determined that the morphology of the hyoid bone and styloid process showed a high degree of bilateral similarity, with limited correlation between measurements. The right-left symmetry of these structures supports functional integrity in this region. Individual differences in the stylohyoid complex and hyoid bone morphology are not only anatomically significant, but also diagnostic in forensic and anthropological studies for determining gender and identity.