Otizm spektrum bozukluğu ve sosyal (pragmatik) iletişim bozukluğu tanılı çocuklarda N170 ve P300 olayla ilişkili potansiyellerin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of N170 and P300 event-related potentials in children with autism spectrum disorder and social (pragmatic) communication disorder with healthy controls
- Tez No: 975940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ÇIKILI UYTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Sosyal (Pragmatik) İletişim Bozukluğu, Olay İlişkili Potansiyeller, N170, P300, Autism Spectrum Disorder, Social (Pragmatic) Communication Disorder, Event-Related Potentials, N170, P300
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ve Sosyal (Pragmatik) İletişim Bozukluğu (SİB) tanılı çocuklarda N170 ve P300 olay ilişkili potansiyellerinin amplitüd ve latans değerlerinin karşılaştırılması, ayrıca bu potansiyellerin sosyal iletişim güçlükleri ve sınırlı tekrarlayıcı davranışlar ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 4-10 yaş aralığında OSB tanılı 11, SİB tanılı 8 ve 7 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. OSB ve SİB semptom alanlarını ve semptom şiddetini belirlemeye yönelik; Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği -2- Türkçe Versiyonu (GOBDÖ-2-TV), Tekrarlayıcı Davranışlar Ölçeği-Revize-Türkçe Versiyonu (TEDÖ-R-TV) ve Sosyal İletişim Ölçeği (SİO) çocukların bakım verenleri tarafından doldurulmuştur. N170 ve P300 olay ilişkili potansiyel ölçümleri Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Elektrofizyoloji laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: N170 yüz/nesne latans ve amplitüd değerleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Standart uyaran P300 latansı OSB grubunda kontrol grubundan anlamlı düzeyde daha uzun bulunmuştur. Diğer P300 yanıtları gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Mevcut çalışma, bildiğimiz kadarıyla OSB ve SİB tanılı çocuklarda nörofizyolojik süreçleri birlikte değerlendiren ve karşılaştıran ilk araştırma olma niteliğini taşımaktadır. Çalışmamız davranışların altında yatan nörobiyolojik mekanizmaların anlaşılmasına yönelik mevcut literatüre katkı sağlamaktadır. Bulgularımızın genelleştirilmesi ve nörofizyolojik süreçleri daha iyi anlamamız için geniş örneklem büyüklüğüne sahip, klinik açıdan daha homojen ve metodolojisi daha güçlü deneysel paradigmaların kullanıldığı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of this study was to compare the amplitude and latency values of N170 and P300 event-related potentials (ERPs) in children diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) and Social (Pragmatic) Communication Disorder (SCD), and to investigate the relationship of these ERPs with social communication difficulties and restricted/repetitive behaviors. Materials and Methods: The study included 11 children with ASD, 8 children with SCD, and 7 typically developing children between the ages of 4 and 10. To assess symptom domains and severity, caregivers completed the Gilliam Autism Rating Scale–2 Turkish Version (GARS-2-TV), the Repetitive Behaviours Scale-Revised-Turkish Version (RBS-R-TV), and the Social Communication Questionnaire (SCQ). N170 and P300 ERP measurements were recorded at the Electrophysiology Laboratory of the Ankara University Brain Research Center. Results: N170 face/object latency and amplitude values were not show significant differences between groups. The latency of the P300 response to standard stimuli was significantly longer in the ASD group compared to controls. Other P300 responses were not show significant differences between groups. Conclusion: To our knowledge, this is the first study to evaluate and compare neurophysiological processes in children with ASD and SCD. Our findings contribute to the existing literature on understanding the neurobiological mechanisms underlying behavior. Further research with larger sample sizes, more homogeneous clinical characteristics, and stronger methodological paradigms is needed to generalize these findings and to improve our understanding of neurophysiological processes.