Çocuklarda günlük iletişim becerilerinin pragmatik profili envanteri'nin türkçeye uyarlanması ve farklı gelişim gruplarının öğretmen bakış açısıyla karşılaştırılması
Adaptation of the pragmatic profile of everyday communication skills in children to Turkish and comparison of different development groups with the teacher's perspective
- Tez No: 794123
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİYE EVRA GÜNHAN ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Okul Çağı, Pragmatik Dil, Pragmatik Gelişim, Tipik Gelişim, Communication, Pragmatic Development, Pragmatic Language, School Age, Typical Development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Pragmatik dil becerileri yaşına uygun olmayan ve yetersiz pragmatik gelişim gösteren çocuklar okul ortamı, arkadaşlarıyla karşılıklı iletişim ve sosyal uyum konusunda zorlanmaktadır. Bu duruma müdahale edilebilmesi için öncelikle pragmatik becerilere dair detaylı bir değerlendirme yapılması ve ebeveyn-öğretmen görüşlerinin değerlendirmeye dahil edilmesi gerekmektedir. Bu araştırma Çocuklarda Günlük İletişim Becerilerinin Pragmatik Profili Envanteri'nin Türkçeye uyarlanarak okul çağı dönemdeki çocukların pragmatik profillerinin öğretmen bakış açısıyla değerlendirilmesini ve tipik gelişim gösteren çocuklarla belirli tanı gruplarına dahil olan çocukların pragmatik profillerinin karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Araştırmaya 5-12 yaş aralığında 40 tipik gelişim gösteren ve 40 tanıya sahip öğrencinin öğretmenleri katılmıştır. Öğretmenlerden 'Çocuklarda Günlük İletişim Becerilerinin Pragmatik Profili' Envanteri ve sosyo-demografik bilgi formu kullanılarak çocukların pragmatik becerileri hakkında veri toplanmıştır. Çocukların pragmatik becerilerine yönelik bilgiler betimsel ve içerik analizi kullanılarak incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda tipik gelişim gösteren çocukların belirli tanıya sahip çocuklarla karşılaştırıldığında pragmatik dil yeterliliklerinin daha gelişmiş olduğu görülmüştür. Otizm Spektrum Bozukluğu, Zihinsel Yetersizlik ve Down Sendromu tanılı çocukların pragmatik alanda yaşlarına uygun pragmatik yeterliliğe sahip olmadıkları ve sosyal iletişimde zorlandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Children whose pragmatic language skills are not appropriate for their age and who show insufficient pragmatic development have difficulties in school environment, mutual communication with friends and social adaptation. In order to intervene in this situation, first of all, a detailed assessment of pragmatic skills and parent-teacher views should be included in the assessment. This research aims to evaluate the pragmatic profiles of school-age children from a teacher's point of view by adapting The PRAGMATIC PROFILE of Everyday Communication Skills in Children into Turkish, and to compare the pragmatic profiles of children with typical development and those included in certain diagnostic groups. Teachers of 40 students with typical development and 40 diagnoses between the ages of 5-12 participated in the study. Data on children's pragmatic skills were collected using the 'PRAGMATIC PROFILE of Everyday Communication Skills in Children' Inventory and socio-demographic information form from teachers. Information on children's pragmatic skills was examined using descriptive and content analysis. As a result of this research, it was seen that the pragmatic language proficiency of the children with typical development was more developed when compared to the children included in the specific diagnosis group. It has been observed that children diagnosed with Autism Spectrum Disorder, Intellectual Disability and Down Syndrome do not have pragmatic competence appropriate for their age in the pragmatic field and have difficulties in social communication.