Döviz kurunda hedefi aşma: Türkiye örneği
Exchange rate overshooting: The example of Turkey
- Tez No: 975952
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN TOMBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döviz Kurunda Hedefi Aşma, Jeopolitik Risk, Para Arzı, SVAR Modeli, Döviz kuru, Para politikası araçları, Overshooting, Geopolitical Risk, Money Supply, SVAR Analysis, Exchange rate, Monetary policy toolls
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisi özelinde, para arzı ve jeopolitik risk şoklarına karşı döviz kuru, faiz oranı, enflasyon ve sanayi üretiminin nasıl tepki verdiklerini Dornbusch (1976) döviz kurunda hedefi aşma yaklaşımı çerçevesinde incelemektir. Çalışmada 2011-2025 yılları arasındaki döneme ait aylık verilerle oluşturulan SVAR modeli kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, para arzındaki şoklara karşı faiz oranlarının yukarı yönlü tepki verdiğini göstermektedir. Döviz kuru açısından hedefi aşma tepkisi gözlemlenirken, enflasyon hızlı ve pozitif yönlü tepki vermiştir. Jeopolitik risk şoklarına karşı sanayi üretimi herhangi bir tepki göstermemiş, enflasyon ve döviz kuru ise sınırlı tepkiler vermiştir. Edinilen bulgular, ekonomi politikalarının güçlendirilerek eş zamanlı ve uyum içerisinde yürütülmesi gerektiğinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine, within the framework of Dornbusch's (1976) exchange rate overshooting approach, how the Turkish economy responds to monetary and geopolitical risk shocks in terms of exchange rate, interest rate, inflation, and industrial production. The study employs an SVAR model constructed using monthly data covering the period 2011–2025. The results indicate that interest rates respond positively to monetary shocks. While an overshooting response is observed in the exchange rate, inflation reacts quickly and positively. In response to geopolitical risk shocks, industrial production shows no reaction, whereas inflation and the exchange rate exhibit limited responses. These findings highlight the importance of conducting economic policies in a strengthened, coordinated, and simultaneous manner.