Farklı ortamlarda yetişen yerli ağaç türlerinin bazı özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some characteristics of native tree species growing in different environments
  1. Tez No: 975953
  2. Yazar: İSMAİL İLŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT DÜNDAR SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: CNC frezeleme, CNC tezgahları, CNC milling, CNC machinery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ağaç malzemelerin kullanım yerine uygun olarak seçilmesi ve uygun koşullarda işlenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlamaktadır. Ağaç malzemenin kullanım performansı üzerinde, yetiştiği yerin ve bu yerin çevresel özelliklerinin etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, kuzey ve güney bakılarda yetişen karaçam (Pinus nigra Arnold) ve doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky) ağaç türlerinin yüzey pürüzlülük değerleri (Ra ve Rz), CNC'de bazı önemli işleme parametreleri göz önüne alınarak belirlenmiştir. Deney numuneleri, 1000 mm/dak, 1500 mm/dak ve 2000 mm/dak ilerleme hızlarında; 12000 rpm, 15000 rpm ve 18000 rpm olmak üzere üç farklı devir sayısında, 12 mm çapında HSS (yüksek hız çeliği) kesici kullanılarak, Scilled 2040 CNC 3 eksenli dik işleme tezgahında işlenmiştir. İşlem sonrası elde edilen yüzeyler üzerinde Ra ve Rz pürüzlülük parametreleri ölçülmüş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Genel değerlendirme sonucunda, her iki ağaç türü için en düşük Ra değerinin karaçamda 1000 mm/dak ilerleme hızı ve 18000 rpm devir sayısında; kayında ise güney bakıdan alınan örneklerde 1000 mm/dak veya 1500 mm/dak ilerleme hızlarında elde edildiği görülmüştür. Artan devir sayısının her iki türde de Ra değerinde doğrusal bir azalma sağladığı ve en düşük Ra değerlerinin 18000 rpm'de elde edildiği belirlenmiştir. Ayrıca, güney bakıdan elde edilen örneklerin her iki ağaç türü için daha düzgün yüzeyler sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Selecting wood materials in accordance with the place of use and processing them under appropriate conditions contributes to the more efficient use of natural resources. It is known that the place where it grows and the environmental characteristics of this place are effective on the usage performance of wood material. In this study, the surface roughness values (Ra and Rz) of larch (Pinus nigra Arnold) and eastern beech (Fagus orientalis Lipsky) tree species growing in north and south views were determined under various CNC wood machining parameters. Test specimens at feed rates of 1000 mm/min, 1500 mm/min and 2000 mm/min; It is grooved on the Scilled 2040 CNC 3-axis milling machine using a 12 mm diameter HSS (high speed steel) cutter at three different speeds, 12000 rpm, 15000 rpm and 18000 rpm. Ra and Rz roughness parameters were measured on the surfaces obtained after the procedure and the results were evaluated. As a result of the general evaluation, it was found that the lowest Ra value for both tree species was 1000 mm/min feed rate and 18000 rpm speed in larch; In beech, it was observed that it was obtained at feed rates of 1000 mm/min or 1500 mm/min in samples taken from the south view. It was determined that the increased number of revolutions provided a linear decrease in the Ra value in both species, with the lowest Ra values obtained at 18000 rpm. In addition, it was determined that the samples obtained from the southern view provided smoother surfaces for both tree species.