Bazı sesamol asetofenon hibritlerinin sentezi ve kolinesteraz enzimleri üzerine moleküler kenetleme
Synthesis of some sesamol-acetophenone hybrids and molecular docking on cholinesterase enzymes
  1. Tez No: 975959
  2. Yazar: SİBEL DENİZ BABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asetilkolinesteraz, Brom, Butirilkolinesteraz, Nitroksit, Acetylcholinesterase, Bromine, Butyrylcholinesterase, Nitroxide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
Özet
Tez kapsamında biyolojik ve sentetik açıdan önemli sesamol ve türevleri ile asetofenonun sahip olduğu biyolojik özelliklere binaen bazı sesamol-asetofenon hibrit moleküllerinin sentezini gerçekleştirerek ve bunların kolinesteraz enzimleri olan AChE ve BChE 'ye karşı inhibisyon etkileri moleküler kenetleme ile incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla ilk önce sesamol asetofenon hibrit molekülleri fenasil bromür kullanılarak hibrit moleküller 2-6 molekülleri reflüks altında 5-6 gün süren reaksiyonlar sonucu sentezlenmiştir. Sentezi gerçekleştirilen moleküler kolon kromatorafisi ve kristallendirme yöntemi ile saflaştırılmıştır. Sesamol-asetofenon hibrit molekülleri 2-6 sentezi gerçekleştirildikten sonra bu moleküllerin kolinerjik rezervleri olan AChE ve BChE 'ye karşı etkileri incelenmiştir. Daha sonra moleküllerin inhibisyon çalışmaları in siliko olarak gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to synthesize some sesamol-acetophenone hybrid molecules based on the biological and synthetic properties of sesamol and its derivatives, as well as acetophenone. These molecules were then synthesized using molecular coupling. Initially, sesamol-acetophenone hybrid molecules were synthesized using phenacyl bromide under reflux for 5-6 days, yielding hybrid molecules 2-6. The synthesis was then purified by molecular column chromatography and crystallization. Following the synthesis of sesamol-acetophenone hybrid molecules 2-6, their effects on the cholinergic receptors AChE and BChE were investigated. In silico inhibition studies of these molecules will then be conducted.