Pandemi dönemi kültür üretimi ve müzelerin değişen eğitsel rolü üzerindeki etkisi
The impact of the pandemic period on cultural production and the changing educational role of museums
- Tez No: 975973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ TOKDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel kültür, Pandemiler, Sanal müze, Sanat müzeleri, Temel sanat eğitimi, Visual culture, Pandemics, Virtual museum, Art museums, Basic art education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Geçmişten günümüze salgın hastalıklar, milyonlarca insanın ölümüne neden olmuş ve toplumsal, kültürel, psikolojik boyutlarıyla derin etkiler yaratmıştır. Salgın süreçlerinde yaşanan yıkım, belirsizlik ve direnç biçimleri, sanatçılar için tarihsel olarak önemli bir ilham kaynağı olmuş; bu dönemlere ait sanat eserleri hem bireysel ifadelerin hem de kültürel hafızanın taşıyıcısı hâline gelmiştir. Bu bağlamda, 21. yüzyılın en büyük küresel krizlerinden biri olan Covid-19 pandemisi de kültür ve sanat alanında önemli dönüşümlere yol açmıştır. Bu araştırma, koronavirüs pandemisinin bireysel ve toplumsal etkilerini kültürel üretim, müzelerin eğitsel rolleri ve sanat eğitimi programları bağlamında ele almaktadır. Pandemi döneminde hız kazanan dijitalleşme ile birlikte sanatın üretim, sergileme ve paylaşım biçimlerinde önemli değişimler meydana gelmiş; müzeler çevrimiçi ortamlarda daha görünür ve erişilebilir hâle gelerek eğitsel işlevlerini yeniden tanımlamıştır. Araştırmada, uzaktan eğitimin yaygınlaştığı bu dönemde müzelerin sergileme pratikleri ve sanat eğitimi programları üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı, pandemi sürecinde kültür üretiminde ve sanat eğitimi alanında yaşanan dönüşümün müzeler ve kültür kurumları üzerinden nasıl değiştiğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, 2000-2024 yılları arasında tamamlanmış lisansüstü tezler üzerinden“müze eğitimi, sanal müze, sanat eğitimi”anahtar kelimeleri doğrultusunda içerik analizi yapılmıştır. Dijitalleşme süreci, sanal müzelerin öğrenme deneyimine etkisi ve müzelerin eğitimdeki yeni rolleri, nitel araştırma yöntemleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Araştırma, alanyazın taraması ve betimsel içerik analizine dayalı nitel bir çalışma olup, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen sanat eserleri biçim ve içerik yönünden analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, pandemi sürecinin kültürel üretim biçimleri ile müzelerin eğitsel işlevlerinde köklü bir dönüşüm yarattığını ortaya koymaktadır. Bu dönüşüm, sanat eğitimi programlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
From past to present, epidemics have caused the deaths of millions of people and have had a profound impact in social, cultural and psychological dimensions. The forms of destruction, uncertainty and resistance experienced during pandemic processes have historically been an important source of inspiration for artists; artworks from these periods have become the carrier of both individual expressions and cultural memory. In this context, the Covid-19 pandemic, one of the biggest global crises of the 21st century, has also led to significant transformations in the field of culture and art. This research examines the individual and social effects of the coronavirus pandemic in the context of cultural production, the educational roles of museums, and art education programs. With the digitalization that accelerated during the pandemic, significant changes have occurred in the ways of producing, exhibiting and sharing art; museums have become more visible and accessible in online environments and have redefined their educational functions. This study comparatively examines the exhibition practices of museums and their effects on art education programs in this period when distance education has become widespread. The aim of the study is to reveal how the transformation in cultural production and art education has changed through museums and cultural institutions during the pandemic. In this context, a content analysis was conducted on postgraduate theses completed between 2000 and 2024 in line with the keywords“museum education, virtual museum, art education”. The digitalization process, the impact of virtual museums on the learning experience and the new roles of museums in education were evaluated in line with qualitative research methods. The research is a qualitative study based on literature review and descriptive content analysis, and the artworks selected by purposeful sampling method were analyzed in terms of form and content. The findings reveal that the pandemic process has created a radical transformation in the forms of cultural production and the educational functions of museums. This transformation offers important clues for the restructuring of art education programs.