Özel eğitim anaokullarında çalışan öğretmenlerin erken okuryazarlık bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of early literacy knowledge levels of teachers working in special education kindergartens
  1. Tez No: 975972
  2. Yazar: MERVE GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP COŞGUN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Okuryazarlık, Özel Eğitim Anaokulu, Özel Eğitim, Early Literacy, Special Education Preschool, Special Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, özel eğitim anaokulunda çalışan öğretmenlerin erken okuryazarlık becerilerine ilişkin bilgi düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda öğretmenlerin erken okuryazarlık kavramına ilişkin bilgi düzeyleri ve uygulama deneyimleri incelenmiştir. Araştırma, açıklayıcı sıralı karma yöntemle gerçekleştirilmiş; nicel veriler Erken Okuryazarlık Bilgi Testi (EROBİT), nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Araştırmanın nicel veri toplama sürecinde İstanbul Anadolu Yakası'nda çalışan 127 öğretmen yer almıştır. Nitel veriler 15 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin erken okuryazarlık becerilerine ilişkin bilgi düzeylerinin genel olarak orta seviyede olduğunu göstermiştir. Ayrıca, mezun oldukları lisans programı, hizmet süresi ve eğitim alma durumlarına bağlı olarak bilgi düzeylerinde farklılıklar belirlenmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler, öğretmenlerin erken okuryazarlığın öneminin farkında oldukları ve sınıf içi uygulamalarda fonolojik farkındalık, sözcük dağarcığı, dinlediğini anlama ve harf farkındalığı gibi temel erken okuryazarlık becerilerine yer verdiklerini ancak materyal desteği ve mesleki eğitim açısından çeşitli güçlükler yaşadıklarını ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin bilgi düzeylerini açıklayıcı nitelikte olup, erken okuryazarlık uygulamalarının sınıf içi yansımalarına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the knowledge levels of early literacy among teachers working in special education preschools. In this context, the teachers' knowledge levels and practical experience regarding the concept of early literacy were examined. The research was conducted using a descriptive sequential mixed method; quantitative data were collected using the Early Literacy Knowledge Test, and qualitative data were collected through semi-structured interviews. The quantitative data collection process included 127 teachers working on the Anatolian Side of Istanbul. Qualitative data were collected through semi-structured interviews with 15 teachers. The study revealed that the teachers' knowledge levels of early literacy were generally moderate. Furthermore, differences in knowledge levels were identified depending on their undergraduate program, length of service, and educational background. The data obtained from the interviews revealed that teachers are aware of the importance of early literacy and incorporate basic early literacy skills such as phonological awareness, vocabulary, listening comprehension, and letter awareness into their classroom practices, but they experience various challenges regarding material support and professional training. The findings are descriptive of teachers' knowledge levels and shed light on the classroom reflections of early literacy practices.