Öğretmenlerin öğretmen failliği ve program okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between teachers' teacher agency and curriculum literacy
- Tez No: 975975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen etkililiği, Teacher effectiveness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada öğretmen failliği kavramı ile öğretmenlerin öğretim programı okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara ilinin Çankaya, Keçiören, Altındağ ve Mamak ilçelerinde orta öğretim kurumlarında görev yapan 252 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Öğretmen Failliği Ölçeği' ve 'Öğretmenlerin Öğretim Programı Okuryazarlığı Algı Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaokul grubunda görev yapmakta olan öğretmenlerin fail olmaları ile öğretim programı okuryazarlık algıları arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kanonik korelasyon ile yapılan analizler sonucunda öğretmen failliği ve öğretim programı okuryazarlığı veri setlerinin yaklaşık %50'lik bir ortak varyans paylaştıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin program okuryazarlık algıları setinde yer alan programı tanıma değişkeni ile öğretmen failliği setinde yer alan öğrenme etkililiği, iyimserlik ve yapıcı katılım değişkenleri arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Öğretim programı okuryazarlık algı setinde yer alan programı hayata geçirme ve programa değer verme değişkeni ile öğretmen failliği setinde yer alan yapıcı katılım değişkeni arasında pozitif yönlü bir ilişki görülmüştür. Ayrıca öğretmen failliği setinde yer alan iyimserlik değişkeninin öğretim programı okuryazarlık algı setinde bulunan dört değişken (programı tanıma, programı hayata geçirme, programa değer verme ve programı sorgulama) ile pozitif yönde ilişkili olduğu da tespit edilmiştir. Bu sonuçlara dayalı olarak öğretmenlerin öğrenme ve öğretme etkililiğinin gelişmesi ile program okuryazarlıkları arasındaki pozitif ilişkinin geliştirebileceği böylelikle eğitim programlarının hayata geçirilmesinde daha etkili sonuçlar alınabileceği söylenebilir. Öğretmenlerin fail olmaları sağlanarak program okuryazarlık algıları geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the concept of teacher agency and teachers' levels of curriculum literacy. The study employed a quantitative research design, specifically the relational screening model. The sample of the research consisted of 252 teachers working in secondary education institutions in the districts of Çankaya, Keçiören, Altındağ, and Mamak in Ankara province. As data collection tools, the“Teacher Agency Scale”and the“Teachers' Curriculum Literacy Perception Scale”were used. The findings revealed that there is a relationship between the teacher agency of those working at the lower secondary level and their perceptions of curriculum literacy. Canonical correlation analyses indicated that the teacher agency and curriculum literacy data sets shared approximately 50% of the common variance. Moreover, a positive relationship was found between the“understanding the curriculum”variable in the curriculum literacy set and the“learning effectiveness,”“optimism,”and“constructive participation”variables in the teacher agency set. A positive relationship was also observed between the“implementing the curriculum”and“valuing the curriculum”variables in the curriculum literacy set and the“constructive participation”variable in the teacher agency set. In addition, the“optimism”variable in the teacher agency set was found to be positively associated with all four variables in the curriculum literacy set: understanding, implementing, valuing, and questioning the curriculum. Based on these findings, it can be suggested that enhancing teachers' learning and teaching effectiveness may strengthen their curriculum literacy, thereby contributing to more effective implementation of educational programs. Supporting teachers' agency could help improve their perceptions of curriculum literacy.