Bireylerin depremden etkilenme düzeylerine göre psikolojik sağlamlık ve belirsizliğe tahammül düzeyleri ile kimlik algılarının incelenmesi
Examination of identity perceptions, psychological resilience and tendency to tolerate uncertainty of individuals according to their levels of being influenced from earthquake
- Tez No: 975980
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe tahammülsüzlük, Psikolojik sağlamlık, Intolerance of uncertainty, Resilience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlar yaşamları boyunca birçok sorunlarla ve güçlüklerle karşı karşıya kalmaktadır. Deprem gibi doğal afetler insanların karşılaştığı güçlükler ve sorunlar arasında yer almaktadır. Bazı insanlar deprem yaşantısı gibi güçlükler karşısında kendini köşeye sıkışmış hissederken bazıları, güçlüklerle baş etmek için çaba içine girmektedir. Bu güçlüklerle sağlıklı bir şekilde baş etmedeki önemli faktörlerden birisi bireylerin psikolojik sağlamlık özellikleridir. Psikolojik sağlamlık (resilience), bireylerin zorluklar karşısında mücadele edebilme gücünü tanımlar. Değişip geliştirilebilir olması nedeniyle dinamik bir kavramdır. Bireylerin psikolojik sağlamlık özellikleri son yıllarda pandemi ve deprem gibi yaşanan doğal afetlerle beraber önemli hale gelmiştir. Literatür taramasında görülmüştür ki depremden etkilenme düzeyi psikolojik sağlamlıkla ilgili ve iç içedir. Yapılan araştırmalarda psikolojik sağlamlık düzeyi yüksek bireylerin depremin yıkıcı etkilerinden sonra çok daha hızlı toparlanabilme gücüne sahip olduğu; belirsizliğe tahammül düzeyinin ve benlik algısının psikolojik sağlamlık ile ilişkili olduğu ve psikolojik sağlamlığı yüksek olan bireylerin belirsizliğe tahammül düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada, literatür taramasında ulaşılan yayınlar ele alınarak psikolojik sağlamlığın, belirsizliğe tahammül düzeyinin ve kimlik algılarının bireylerin depremler nedeniyle karşılaştıkları güçlüklerle baş etmedeki önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
People face many problems and difficulties throughout their lives. Natural disasters such as earthquakes are among the difficulties and problems faced by people. While some people feel cornered in the face of difficulties such as experiencing an earthquake, others make an effort to cope with the difficulties. One of the important factors in coping with these difficulties in a healthy way is the psychological resilience characteristics of individuals. Psychological resilience is defined as the ability of individuals to struggle against difficulties. It is a dynamic concept, because it can be changed and improved. Psychological resilience characteristics of individuals have become important in recent years with natural disasters such as pandemics and earthquakes. It has been seen in the literature review that the level of earthquake impact is related to and intertwined with psychological resilience. Studies have shown that individuals with a high level of psychological resilience have the power to recover much faster after the devastating effects of an earthquake. Moreover, it has been determined that the level of tolerance for uncertainty and self-perception are related to psychological resilience, and individuals with high psychological resilience have higher levels of tolerance for uncertainty. In this research, the importance of psychological resilience, the level of tolerance for uncertainty and identity perceptions in coping with the difficulties individuals face due to earthquakes is emphasized by examining the publications found in the literature review.