Şiddet mağduru kadınların çocuğa yönelik şiddete dair duyarlılıklarının belirlenmesi: İstanbul kadın konukevi örneği
Determining the sensitivity of women victims of violence to violence against children: The İstanbul women's shelter example
  1. Tez No: 975991
  2. Yazar: PERAY KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Aile İçi Şiddet, Çocuğa Yönelik Şiddet, Sosyal Destek Mekanizmaları, Psikososyal Destek, Bireysel şiddet, Cinsel şiddet, Duygusal şiddet, Ekonomik şiddet, Fiziksel şiddet, Kadın konuk evleri, Psikolojik şiddet, Sözel şiddet, Violence Against Women, Domestic Violence, Child Abuse, Social Support Mechanisms, Psychosocial Support, Individual intensity, Sexual violence, Emotional violence, Economic violence, Physical violence, Women’s shelters, Psychological violence, Verbal abuse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Kadına yönelik şiddet, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini ihlal eden küresel bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Aile içi şiddet mağduru kadınların çocuğa yönelik şiddete dair duyarlılıklarını incelemek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı 10. Kadın Konukevi'nde yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, aile içinde gördüğü şiddet sebebiyle barınma desteği talep eden kadınlarla görüşmeler gerçekleştirilmiş ve kadınların çocuğa yönelik şiddete karşı tutumları değerlendirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup veri toplama aracı olarak“Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği”ve“Çocuğa Yönelik Şiddete Duyarlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla korelasyon analizleri yapılmış, ayrıca katılımcıların demografik özellikleri ile şiddete duyarlılıkları arasındaki bağlantılar incelenmiştir. Veriler, SPSS programı ile analiz edilerek betimleyici istatistikler ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, aile içi şiddet mağduru kadınların büyük çoğunluğunun, çocuklarına yönelik şiddeti kabul edilemez bulduğu, ancak bazı kadınların yaşadıkları şiddet deneyimi sebebiyle şiddeti normalleştirme eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Kadınların eğitim düzeyi, yaşadıkları şiddetin süresi ve şiddet türü ile çocuğa yönelik şiddete dair duyarlılıkları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Özellikle fiziksel ve psikolojik şiddete uzun süre maruz kalan kadınların, çocuklarına yönelik şiddeti daha fazla içselleştirdiği gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, kadınların sosyal destek mekanizmalarına erişiminin, çocuğa yönelik şiddete dair farkındalıklarını artırdığı saptanmıştır. Kadına yönelik şiddetin bireysel ve toplumsal boyutları göz önüne alındığında, şiddetin nesiller arası aktarımını önlemek için kadınların psikososyal destek mekanizmalarına erişiminin artırılması büyük önem taşımaktadır. Kadın konukevlerinde sunulan hizmetlerin kapsamının genişletilmesi, annelerin çocuklarına yönelik şiddeti önleme noktasında bilinçlendirilmesi ve rehabilitasyon süreçlerinin güçlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda, sosyal hizmet politikalarının güçlendirilmesi, farkındalık artırıcı eğitimlerin yaygınlaştırılması ve kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına yönelik destek mekanizmalarının artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Violence against women persists as a global problem that violates individuals' fundamental rights and freedoms. This study, conducted at the 10th Women's Shelter affiliated with the Istanbul Provincial Directorate of Family and Social Services, aimed to examine the sensitivity of women who are victims of domestic violence towards violence against children. Within the scope of the research, interviews were conducted with women who requested shelter support due to violence they experienced within their families, and the women's attitudes towards violence against children were evaluated. A quantitative research method was adopted in the study, and the“Domestic Violence Against Women Scale”and the“Sensitivity to Violence Against Children Scale”were used as data collection tools. Correlation analyses were performed to determine the relationship between the scales, and the connections between the participants' demographic characteristics and their sensitivity to violence were also examined. The data were analyzed using the SPSS program, and descriptive statistics and regression analyses were applied. The study found that the vast majority of women who were victims of domestic violence found violence against their children unacceptable, but some women tended to normalize violence due to their experience of violence. Significant relationships were found between women's educational level, the duration and type of violence they experienced, and their sensitivity to violence against children. In particular, it was observed that women who were exposed to physical and psychological violence for a long time internalized violence against their children more. However, it was found that women's access to social support mechanisms increased their awareness of violence against children. Considering the individual and societal dimensions of violence against women, increasing women's access to psychosocial support mechanisms is of great importance in preventing the intergenerational transmission of violence. It was concluded that the scope of services provided in women's shelters should be expanded, mothers should be made aware of how to prevent violence against their children, and rehabilitation processes should be strengthened. In this context, it is recommended to strengthen social service policies, disseminate awareness-raising training, and increase support mechanisms for women to gain economic independence.