Engelli insan kaynakları kapsamındaki öğretmenlerin sorunları ve çözüm önerileri: Isparta örneği
Problems and solution proposals for teachers within the scope of disabled human resources: the case of Isparta
  1. Tez No: 976008
  2. Yazar: MAHMUT SERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA TURAK KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli Öğretmenler, İnsan Kaynakları Yönetimi, Öğretmen İstihdamı, Eğitimde Eşitlik, Kapsayıcı Eğitim, Teachers with Disabilities, Human Resource Management, Teacher Employment, Educational Equity, Inclusive Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada engelli bireylerin öğretmen olarak eğitim sistemi içerisindeki yeri, karşılaştıkları yapısal, sosyal ve mesleki sorunlar ile bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alınmıştır. Öğretmenlik mesleği yalnızca bilgi aktarma süreciyle sınırlı kalmamakta, aynı zamanda toplumsal değerlerin aktarımı ve öğrencilerin çok boyutlu gelişiminde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda engelli öğretmenlerin eğitim sistemi içerisindeki varlığı, yalnızca bireysel kazanımlar açısından değil, aynı zamanda eğitimde kapsayıcılığın ve toplumsal adaletin sağlanması açısından da önem arz etmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış; farklı engel gruplarına mensup öğretmenlerle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle yorumlanmıştır. Bulgular, engelli öğretmenlerin fiziksel erişilebilirlik, atanma ve görevlendirme süreçlerinde eşitsizlik, okul ortamında dışlanma, mesleki performanslarının sorgulanması gibi sorunlarla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Buna karşın bazı öğretmenler, engellerini bir motivasyon unsuru olarak görmüş ve meslekî dayanıklılık geliştirmiştir. Tezin sonucunda, engelli öğretmenlerin mesleki deneyimlerinin görünür kılınması, farkındalık eğitimlerinin yaygınlaştırılması, yasal düzenlemelerin etkin şekilde uygulanması ve öğretmen adaylarına yönelik engel türlerine göre özel destek mekanizmalarının kurulması önerilmiştir. Bu çalışma, eğitim sisteminin daha adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması açısından önemli bir katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study addresses the position of individuals with disabilities as teachers within the educational system, the structural, social, and professional challenges they face, and proposed solutions to these issues. Teaching is not merely a profession of delivering knowledge but also a pivotal role in the transmission of social values and the holistic development of students. In this regard, the presence of disabled teachers in schools is significant not only for individual empowerment but also for fostering inclusivity and social justice in education. The study employs a qualitative research design and uses semi-structured interviews to gather data from teachers with different types of disabilities. The data were analyzed through content analysis. Findings indicate that disabled teachers face difficulties such as physical inaccessibility, inequality in appointment processes, social exclusion in school environments, and doubts about their professional competence. However, some participants perceived their disability as a source of motivation and demonstrated strong professional resilience. In conclusion, the study suggests making the professional experiences of disabled teachers more visible, promoting awareness-raising initiatives, ensuring the effective implementation of legal regulations, and establishing specialized support systems for prospective disabled teachers. This research aims to contribute to the development of a more equitable, inclusive, and sustainable educational structure.