Hemşirelerde palyatif bakım kalitesi ve bakım verici rollerine ilişkin tutumları arasındaki ilişkinin değerlendirmesi
An evaluation of the relationship between palliative care quality and attitudes toward caregiving roles among nurses
- Tez No: 976009
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Hemşirelik, Internal diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Palyatif bakım, Palliative Care, Palliative Care Quality, Nursing Caregiving Roles, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, hemşirelerin palyatif bakım kalitesi ile bakım verici rolleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Araştırma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 21 Aralık 2023- 15 Temmuz 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler tanımlayıcı, kesitsel araştırma yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmaya; 18 yaşından büyük, sözel iletişim kurabilen, çalışma hakkında bilgilendirilmiş ve çalışmaya gönüllü olarak katıldıklarına dair onay alınmış, dahili birim servislerinde veya palyatif bakım servislerinde çalışan toplam 93 hemşire katılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında“Hemşirelerin Özelliklerine İlişkin Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Hemşireler İçin Palyatif Bakım Kalitesi Ölçeği”ve“Hemşirelerin Bakım Verici Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada veriler yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %75,3'ü kadın, %24,7'si erkek olup %53,8'i evlidir. Hemşirelerin bakım verdikleri ortalama hasta sayısı 12,91 + 8.65 olarak belirlenmiştir. Hemşireler İçin Palyatif Bakım Kalitesi Ölçeği puan ortalaması 74.13 + 11.09 olarak hesaplanmıştır. Hemşirelerin yaşı, mesleki deneyim süresi ve eğitim düzeyi ile palyatif bakım kalitesi arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Palyatif bakım ünitesinde çalışma deneyiminin olup olmaması ile palyatif bakım kalitesi ölçeği arasında ise önemli bir fark elde edilmemiştir (p>0.005). Çalışmada kullanılan diğer ölçek olan HBRTÖ puan ortalaması ise, 70.05 + 7.30 olarak bulunmuştur. Eğitim düzeyi ve serviste çalıştıkları görev ile HBRTÖ puan ortalaması arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Buna göre, eğitim düzeyi arttıkça hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutum puanlarının arttığı belirlenmiştir (p<0.05). Ayrıca servis hemşirelerinin bakım verici rolüne yönelik tutumları servis sorumlu hemşirelerine göre daha olumlu bulunmuştur. HBRTÖ alt grup puanları incelendiğinde, servis hemşirelerinin hastanın öz bakım gereksinimlerinin giderilmesi ve hemşirenin danışmanlık rolüne ilişkin tutum puanlarının servis sorumlu hemşirelerine göre daha yüksek olduğu, aradaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu bulunmuştur (p<0.05). Hemşirelerin palyatif bakım kalitesi ile bakım verici rollerine ilişkin tutumları arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (r: 0.491) (p: 0.000). Hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumlarındaki gelişim, verilen palyatif bakımının kalitesinde artışa yol açmaktadır. Etkili ve kaliteli palyatif bakımın sağlanabilmesi için, palyatif bakım eğitimlerinin sürekliliğinin sağlanması ve bu alandaki çalışmaların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between nurses' perceptions of palliative care quality and their attitudes toward caregiving roles. The research was conducted at Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital between December 21, 2023, and July 15, 2024. A descriptive and cross-sectional research design was employed. The study sample consisted of 93 nurses working in internal medicine and palliative care units who were over 18 years of age, able to communicate verbally, informed about the research, and provided voluntary consent to participate. Data were collected through face-to-face interviews using the“Introductory Information Form on the Characteristics of Nurses,”the“Palliative Care Quality Scale for Nurses,”and the“Attitude Scale for Caregiving Roles of Nurses.”Among the participants, 75.3% were female, 24.7% male, and 53.8% were married. The average number of patients cared for per nurse was 12.91 + 8.65. The mean score on the Palliative Care Quality Scale was 74.13 + 11.09. Statistically significant relationships were found between palliative care quality and nurses' age, professional experience, and education level (p < 0.05). However, no significant difference was found in palliative care quality scores based on previous experience working in a palliative care unit (p > 0.05). The mean score on the Attitude Scale for Caregiving Roles of Nurses was 70.05 + 7.30 . Statistically significant differences were observed between the Attitude Scale for Caregiving Roles of Nurses scores and both education level and clinical role (p < 0.05). As educational attainment increased, nurses demonstrated more positive attitudes toward their caregiving roles. Furthermore, staff nurses reported more favorable attitudes compared to charge nurses. Subscale analysis showed that staff nurses scored significantly higher in domains related to addressing patients' self-care needs and in their consultative roles (p < 0.05). A statistically significant positive correlation was identified between the quality of palliative care and attitudes toward caregiving roles (r =0.491) (p = 0.000). These findings suggest that improvements in nurses' attitudes toward caregiving roles are associated with enhanced quality of palliative care. Based on the results, it is recommended that continuous professional development programs in palliative care be implemented and that further research be undertaken to strengthen caregiving competencies in palliative settings.