Mâverdî ve Gazzâlî 'nin imâmet anlayışı
Mawardi and Ghazali's understanding of imamate
  1. Tez No: 976012
  2. Yazar: OSMAN KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mâverdî, Gazzâlî, imâmet, hilâfet, devlet başkanı, siyaset, Mawardi, Ghazali, imamate, caliphate, head of state, politics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam ve İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
Özet
ÖZET İnsanları yönetme sanatı olarak tanımlanabilecek olan siyaset, insan ve toplum hayatının merkezinde yer alan bir olgudur. İslâm toplumunda da ilk dönemlerden itibaren siyaset önemli bir yer işgal etmiş ve gerek kelâm gerekse fıkıh alanlarında Müslüman ilim adamlarının devlet başkanlığı(imâmet/hilâfet) konusunda fikirler ortaya koyduğu bir olgu olmuştur. Mâverdî ve Gazzâlî de İslâm dünyasının yetiştirmiş olduğu iki önemli düşünür olup, genelde siyaset üzerine özelde imâmete ilişkin yazdıkları eser ve ileri sürüdükleri düşüncelerle yaşadıkları dönem ile sonraki dönemleri etkilemiş isimlerdir. Mâverdî 11. asrın ilk yarısında yaşamış önemli bir Şafii fakihi olup, öncesinde kısmen bir Kelâm meselesi olarak ele alınmış“Siyaset Teorisi ve Devlet İdaresi”ni, ilk defa İslâm tarihinde“El-Ahkâmü's-Sultâniyye”adlı meşhur eserinde müstakil ve sistemli olarak ele almıştır. Geçmiş ve günümüz toplumunun en temel problemlerinden biri olan siyaset üzerine, devlet kademelerindeki görevi dolayısıyla yaşadığı tecrübeleri de dikkate alarak değerlendirmelerde bulunan Mâverdî, özellikle kamu hukuku alanında günümüz devletlerinin kurumlaşmasını da etkilemiştir. Gazzâlî dönemindeki siyasî problemleri göz ardı etmeden siyasetin yaşanan/mevcut durumuyla ilgilenmiştir. Gazzâlî, ayrıca Batınîlik gibi İslâm toplumuna zarar veren ve bölücü faaliyetlerde bulunun hareketle, ilmi/fikri mücadele etmiş din-siyaset ve akîde noktasında Ehl-i Sünnet düşüncesinin savunucusu olmuş, aynı zamanda Müslümanların birliğini sağlama gayretinde olmuştur. Çalışmamızda Sünnî geleneğin etkin iki şahsiyeti; Mâverdî ve Gazzâlî'nin imâmet görüşleri, hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri, ele alınmıştır. Aynı zamanda düşünce/fikir olarak beslendikleri ve etkilendikleri ilmi gelenekten bahsedilmiş, imâmet/hilâfet konusunda meşhur fırkaların görüşleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Politics, which can be defined as the art of governing people, is a phenomenon central to human and social life. Politics has occupied a significant place in Islamic society since its earliest periods, and it has been a subject through which Muslim scholars, both in theology and jurisprudence, have expressed their opinions on the subject of the head of state (imāmate/caliphate). Mawardi and Ghazali are two important thinkers of the Islamic world, and they are names that influenced the period in which they lived and the subsequent periods with their works and ideas about politics in general and the imamate in particular. Mawardi, a prominent Shafi'i jurist who lived in the first half of the 11th century, addressed“Political Theory and State Administration,”a topic previously considered partly a matter of theology. He addressed this issue independently and systematically for the first time in Islamic history in his famous work,“Al-Ahkam al-Sultaniyya.”Mawardi, who evaluated politics, one of the most fundamental problems of past and present society, taking into account his experiences in government positions, has also influenced the institutionalization of modern states, particularly in the area of public law. Without ignoring the political problems of his time, Ghazali was interested in the current state of politics. He also engaged in intellectual and scientific struggles against movements like Batinism, which were detrimental to Islamic society and engaged in divisive activities. He was a defender of Sunni thought in matters of religion, politics, and creed, while also striving to achieve Muslim unity. This study examines the views, lives, scholarly personalities, and works of two influential figures in the Sunni tradition: Mawardi and Ghazali. It also discusses the scholarly traditions that informed and influenced their thought and ideas, and focuses on the views of prominent sects on the imamate/caliphate.