Potansiyel(siz)lik alanı olarak bilgisayar oyunlarının sanal mekanları
Virtual spaces of video games as a site of (im)potentiality
- Tez No: 976028
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ BALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, Sanal mekan, Computer games, Virtual space
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Giorgio Agamben'in potansiyel(siz)lik kavramını Little Nightmares video oyunu serisi üzerinden ele alarak, sanal mekânlarda potansiyelin, ortaya çıkan mekânsal potansiyelsizlik durumunu incelemektedir. Video oyunları yalnızca birer eğlence aracı olarak değil, aynı zamanda mimari düşüncenin, toplumsal eleştirinin ve sorgulamanın gerçekleştiği dijital deneyim alanları olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda Agamben'in potansiyelin“yapabilir olma kadar yapmamayı tercih etme”gücünü de içeren özgün tanımı, oyundaki karakterlerin edilgenlik, pasiflik ve kaçınılmazlıkla örülü eylemsizlik halleriyle birlikte okunmuştur. Çalışmada öncelikle sanal mekân kavramı, fiziksel mekânın dijital izdüşümünde ortaya çıkan mekânsallık biçimi olarak kuramsal düzlemde tanımlanmış; ardından Little Nightmares I ve II oyunlarında yer alan hapishane, okul, hastane, ev ve kent gibi çeşitli tipolojik mekânlar, potansiyelsizlik perspektifinden mimari olarak analiz edilmiştir. Oyunda, potansiyel taşıması beklenen bu mekânların, kullanıcıya hareket alanı tanımayan, tehdit üreten ve yönlendirici yapılara dönüşmesi, potansiyelin potansiyelsizliğe dönüşümü fikrini güçlendirmektedir. Ayrıca mekânların yalnızca fiziksel özellikleri değil; oyuncu ile kurduğu ilişki, atmosfer yaratımı, sınırlandırma biçimleri ve ekran aracılığıyla kurulan yönlendirme stratejileri üzerinden de çözümlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, dijital oyunlarda üretilen mekânların mimarlık disiplini içinde nasıl ele alınabileceğini ortaya koyarken; aynı zamanda bu mekânların, dijital çağın toplumsal yapılarını nasıl yeniden ürettiğini ve eleştirdiğini tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Giorgio Agamben's concept of potentiality — or the lack thereof — through the Little Nightmares video game series. It explores the emergence of spatial potentiality in virtual spaces. Video games are viewed not only as entertainment tools, but also as digital experiential spaces where architectural thought, social criticism, and inquiry occur. In this context, Agamben's definition of potentiality as the ability to“choose not to do as much as to be able to do”is examined in relation to the characters' passivity, inaction, and inevitability. First, the concept of virtual space is defined theoretically as a form of spatiality that emerges in the digital projection of physical space. Then, various spaces such as prisons, schools, hospitals, homes, and cities in Little Nightmares I and II are analyzed architecturally from the perspective of potentiallessness. The game transforms these spaces, which are expected to carry potential, into structures that do not allow for movement, pose threats, and dictate behavior, thereby reinforcing the transformation of potential into potentiallessness. Additionally, this article aims to analyze the physical characteristics of these spaces as well as their relationship with the player, the creation of atmosphere, forms of limitation, and strategies of direction established through the screen. The study reveals how spaces produced in digital games can be approached within the discipline of architecture and discusses how these spaces reproduce and critique the social structures of the digital age.