Futbolcularda nöromuskuler egzersizler ile foam rolling gevşeme tekniğinin bazı fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin incelenmesi
The effect of neuromuscular exercises and foam rolling relaxation technique on some physical fitness parameters in football players
- Tez No: 976049
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Esneklik antrenmanı, Kuvvet antrenmanı, Pliometrik antrenman, İzotonik antrenman, Flexibility training, Strength training, Plyometric training, Isotonic training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, nöromusküler egzersizlerin foam rolling gevşetme tekniği ile birlikte uygulanarak futbolcularda bazı fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkisini ve sporcu performansına katkısını incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Onvo Antalyaspor kulübünde futbol oynayan 30 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar, nöromusküler egzersizler ve foam rolling gevşetme tekniğini uygulayan egzersiz grubu (n=15) ile kontrol grubu (n=15) olarak ikiye ayrılmıştır. Sporcular 8 haftalık nöromuskuler egzersizler ve foam rolling gevşetme tekniğini haftada 3 gün olacak şekilde uygulamıştır. Katılımcıların, antropometrik özelliklerni belirleyici testler ve saha testleri olan esneklik, dikey sıçrama, dinamik ve statk denge, eklem hareket açıklığı ve diz eklem propriosepsiyon testler uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için eşleştirilmiş gruplar t testi kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın veri analizlerine göre egzersiz grubu antropometrik özelliklerinde vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülürken, kontrol grubu için sadece vücut ağırlığında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmiştir (p<0,05). Katılımcıların saha testlerinde ise egzersiz grubu esneklik, dikey sıçrama, dinamik ve statik denge, eklem hareket açıklığı ve diz eklem propriosepsiyon ölçüm testlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, kontrol grubunda dinamik dengede sağ alt ekstremite postlateral yönde ve eklem hareket açıklığı testi belirli bölgelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Her iki grup arasında veriler incelendiğinde antropometrik özelliklerinde istatistiksel olarak herhangi bir fark olmadığı (p>0.05) dinamik denge ve eklem hareket açıklığında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir(p<0,05). Sonuçlar: Elde edilen bulgulara göre, nöromusküler egzersizleri foam rolling gevşetme tekniği ile birlikte uygulayan egzersiz grubunun spor performansında gelişim gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the effect of neuromuscular exercises combined with foam rolling relaxation technique on some physical fitness parameters in soccer players and its contribution to athlete performance. Materials and Methods: In the study, 30 athletes playing soccer at Onvo Antalyaspor club participated voluntarily. The participants were divided into two groups as exercise group (n=15) and control group (n=15) who practiced neuromuscular exercises and foam rolling relaxation technique. The athletes practiced neuromuscular exercises and foam rolling relaxation technique for 8 weeks, 3 days a week. Participants were tested for anthropometric characteristics and field tests such as flexibility, vertical jump, dynamic and static balance, range of motion and knee joint proprioception. Paired groups t test was used for statistical analysis and significance level was accepted as p<0.05. Results: According to the data analyses of the study, there was a statistically significant difference in body weight and body mass index in the anthropometric characteristics of the exercise group, while a statistically significant difference was determined only in body weight for the control group (p<0.05). In the field tests of the participants, there was a statistically significant difference in flexibility, vertical jump, dynamic and static balance, range of motion and knee joint proprioception measurement tests in the exercise group, while a statistically significant difference was found in the right lower extremity postlateral direction in dynamic balance and in certain parts of the range of motion test in the control group (p<0.05). When the data were analysed between both groups, it was found that there was no statistically significant difference in anthropometric characteristics (p>0.05), but there was a statistically significant difference in dynamic balance and range of motion (p<0.05). Conclusion: According to the findings, it was observed that the exercise group practicing neuromuscular exercises together with foam rolling relaxation technique showed improvement in sports performance.