Pineal germinom ve diğer pineal tümörlerin ayırt edilmesinde radyolojik parametrelerin rolü
The role of radiological parameters in differentiating pineal germinoma and other pineal tumors
  1. Tez No: 976066
  2. Yazar: AIDA TAGHIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KİTİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pineal bölge tümörleri, germinoma, manyetik rezonans görüntüleme, ADC, kalsifikasyon, Pineal region tumors, germinoma, magnetic resonance imaging, ADC, calcification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pineal bölge yerleşimli tümörler nadir görülmeleri ve histopatolojik çeşitlilikleri nedeniyle tanısal açıdan güçlük oluşturmaktadır. Bu çalışmada, pineal germinomların diğer pineal gland tümörlerinden ayırt edilmesine katkı sağlayabilecek radyolojik kriterlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2009 – Mart 2024 tarihleri arasında pineal tümör tanısı alan 30 hastanın preoperatif kontrastlı kranial MRG verileri retrospektif olarak incelendi. Olgular 8 germinoma ve 22 farklı tipte diğer pineal tümör olarak iki gruba ayrıldı. Lezyonun kalsifikasyon paterni, kontrastlanma özellikleri, difüzyon parametreleri ve komşu yapılara yayılım bulguları karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Germinomalarda santral kalsifikasyon paterni ve düşük ADC_mean değerleri diğer tümör grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi (p<0.05). Diğer parametrelerde ise anlamlı fark saptanmadı. Germinoma ile pineoblastom arasında ADC_mean değerleri benzer düzeyde düşük bulundu. Sonuç: Santral kalsifikasyon paterni ve düşük ortalama ADC değeri, pineal bölge tümörlerinin noninvaziv ayırıcı tanısında öne çıkan radyolojik bulgulardır. Diğer görüntüleme özellikleri ise tanısal sürece destekleyici nitelikte olup klinik ve histopatolojik verilerle birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pineal region tumors are diagnostically challenging due to their rarity and histopathological diversity. This study aimed to identify radiological criteria that may help differentiate pineal germinomas from other pineal gland tumors. Materials and Methods: Preoperative contrast-enhanced cranial MRI data of 30 patients diagnosed with pineal tumors between July 2009 and March 2024 were retrospectively reviewed. The cases were divided into two groups: 8 germinomas and 22 other pineal tumors of various types. Calcification pattern, contrast enhancement characteristics, diffusion parameters, and spread to adjacent structures were comparatively evaluated. Results: Central calcification pattern and lower ADC_mean values were found to be statistically significant distinguishing features in germinomas compared to other tumor groups (p<0.05). No significant differences were observed in other parameters. ADC_mean values were similarly low in both germinomas and pineoblastomas, with no statistical significance between the two. Conclusion: Central calcification pattern and low mean ADC value are prominent radiological findings in the noninvasive differential diagnosis of pineal region tumors. Other imaging features provide supportive value and should be evaluated together with clinical and histopathological data.